12 aprilie – Ziua mondială a aviației și cosmonauticii

12 aprilie – Ziua mondială a aviației și cosmonauticii

România are onoarea de a avea şi ea un pionier al cosmosului – Dumitru Prunariu.  Este primul, şi singurul, român care a zburat vreodată în spațiul cosmic -14 mai 1981. El a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial “Intercosmos” şi a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

La 12 aprilie 2011, Dumitru Prunariu a fost decorat de preşedintele rus Dmitri Medvedev, în cadrul unei ceremonii ce a marcat aniversarea a 50 de ani de la primul zbor al omului în spațiu.

 Dumitru Prunariu este cel de-al 103-lea pământean în Cosmos.

Dumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, România) este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al Aviaţiei civile române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă, preşedinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), preşedinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-preşedinte al Comitetului de Relații Internaționale al Agenției Spațiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

În aprilie 2017, Uniunea Astronomică Internațională a anunțat faptul că Asteroidul 10707 a primit numele ”Prunariu”, în onoarea primului și singurului cosmonaut român.

România face parte dintre țările care începând cu anul 1999 are un program spațial *ARCA. ,,ARCA nu ar fi supraviețuit şaisprezece ani în România fără sprijinul unor oameni de mare calitate din instituții precum: Forțele Aeriene, ROMATSA, AACR, Ministerul de Interne, Aeroclubul României, sponsorii, donatorii si susținătorii noştri. Un loc special în inimile noastre îl ocupă militarii Forțelor Navale Române, alături de care am trăit momente unice pe parcursul realizării misiunilor comune şi de la care am învățat ce înseamnă onoare, camaraderie şi devotament. Chiar dacă ARCA şi-a mutat activitatea principală în SUA, activitatea din România nu se încheie şi va continua prin testarea motorului Executor, dezvoltarea de software şi componente pentru Air Strato si Haas. Ca şi până acum, toate rachetele și aeronavele ARCA vor purta în zbor şi steagul României- Echipa ARCA.”

Astăzi se celebrează primul zbor al omului în Cosmos

La 12 aprilie 1961, cosmonautul sovietic Iuri Alexeevici Gagarin (1934-1968), la doar 27 ani, a fost primul om care a călătorit în spațiul cosmic. Nava rusească „Vostok”, la bordul căreia se afla cosmonautul Iuri Gagarin, a efectuat primul zbor în cosmos, pe orbita Pământului. Zborul a durat 108 minute. De la bordul navei a avut loc, în direct, prima transmisie televizată din spațiul cosmic de la o altitudine ce a oscilat între 175-380km.

Iuri Alexeevici Gagarin a devenit erou al Uniunii Sovietice şi a fost premiat cu numeroase medalii în diferite țări pentru călătoria sa de pionierat în spațiul cosmic.

“Cerul e negru, Pământul e albastru”sunt cuvintele care au făcut istorie. Ele au fost rostite de Iuri Gagarin, primul om care a văzut planeta noastră din spațiul cosmic.

În dimineața zilei de 12 aprilie 1961, la ora 08.07, ora României, nava Vostok 1 a fost lansată pe orbita pământului de pe Cosmodromul Baykonur.

Misiunea era una deosebit de periculoasă în conditiile în care zborurile anterioare, din cadrul programului Sputnik, cu câini la bord, se terminaseră tragic în aproape jumătate din cazuri.

După un zbor de 108 minute, în care a efectuat o rotație completă în jurul Pământului, Gagarin a reintrat în spațiul atmosferic şi, din motive tehnice, s-a catapultat din modul la 7.000 de metri înălțime, aterizând cu paraşuta, în zona Saratov, la 700 de kilometri de Moscova.

7 ani mai târziu, la 27 martie 1968, ”primul om în Cosmos”, Iuri Gagarin se prăbuşea cu avionul în timpul unui zbor militar de antrenament. Circumstanțele au rămas învăluite în mister.

Peste 20 de ani la aceeaşi dată,12 aprilie 1981, SUA lansa prima misiune a navetei Columbia, STS-1-1981. A efectuat 37 de rotații pe orbită. La bordul navetei se aflau astronauții John Young si Robert Crippen. Naveta Spațială Columbia a fost prima navetă spațială a flotei NASA.

Surse foto: cersipamantromanesc.wordpress; şi wikipedia

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *