13 aprilie 1711- Se încheie Tratatul de la Luțk

13 aprilie 1711- Se încheie Tratatul de la Luțk

Tratatul de la Luțk este o alianţă dintre Moldova şi Rusia, care prevedea eliberarea ţării de sub jugul turcesc şi realipirea Basarabiei la Moldova mamă, anexată între timp de Imperiul otoman. Tratatul de la Luțk a fost un acord secret între domnitorul Moldovei Dimitrie Cantemir și țarul rus Petru cel Mare, în urma căruia Principatul Moldovei își menținea autonomia, dar trecea sub protecția Rusiei.

S-a încheiat 13 aprilie 1711 la Luțk în Polonia (azi în Ucraina). Motivul semnării acordului a fost dorința lui Cantemir de a scăpa de sub jugul Imperiului Otoman. Cele 17 articole enumerate în document repetau, în mare măsură, acordul semnat de Mitropolitul Gedeon în 1686, în urma căruia Mitropolia Ucrainei trecea sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse.

Principatul Moldovei trebuia să recunoască puterea supremă a Moscovei, păstrându-și statutul de independență și tradițiile neamului. Privilegiile boierimii nu s-au schimbat. Moldovei urma să i se retrocedeze teritoriile acaparate de turci și transformate în raiale.

Acordul a fost salutat de majoritatea populației Moldovei, deși unii boieri optau pentru rămânerea sub influența otomană.

Prin Tratat, Rusia se angajează să sprijine Moldova împotriva Imperiului Otoman, iar Moldova se va alătura cu oastea sa Rusiei, în lupta împotriva otomanilor.

Moșierilor ruși li se interzicea să achiziționeze pământuri și să-și strămute aici țăranii iobagi din regiunile interne ale Rusiei.

Țările Românești rămâneau pe deplin suverane și în politica lor externă. Imperiul otoman transformase Basarabia istorica în raia turcească cunoscută şi sub numele tătar de Bugeac, avand regim absolutist în Moldova, tronul rămânînd ereditar în familia Cantemir.

„Hotarele Moldovei, respectându-se toate drepturile ei străvechi, sunt acelea constituite de Nistru (Cameniţa, Bender cu teritoriul Bugeacului), Dunărea, Valahia, Transilvania şi Polonia, după împărţirea care a fost făcută”.

„…Ţara Moldovei îşi va redobîndi frontiera de pe Nistru, ca şi Bugeacul cu toate cetăţile lui care va fi de asemnea al Moldovei pentru totdeauna”.

Dimitrie Cantemir îl primeşte cu onoruri, la Iaşi, pe Petru cel Mare, ajutîndu-l cu o armată de 10 000 de ostaşi. Totuşi, victoria turcilor la Stănileşti (Campania de la Prut-1711) împotriva oastei ruseşti l-a silit pe Dimitrie Cantemir să se refugieze în Rusia la Moscova, unde a ajuns unul din sfetnicii ţarului Petru cel Mare. Moldova redevine vasal al Imperiului Otoman, şi tratatul i-a sfârşit ……

Om de o cultură rară, filosof, istoric, geograf, muzicolog, Domnitorul Dimitrie Cantemir a fost, prin opera sa, unul din marii învăţaţi europeni ai vremii şi face cinste paginilor de istorie româneşti .

foto: cersipamantromanesc, youtube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *