14 IULIE – Armata Română sărbătorește ZIUA TRANSMISIONIŞTILOR MILITARI

14 IULIE – Armata Română sărbătorește ZIUA TRANSMISIONIŞTILOR MILITARI

Evenimentele politico-militare din secolele XIX şi XX, alături de apariţia şi dezvoltarea în ţările din Europa a unor mijloace tehnice de comunicare din ce în ce mai performante sunt printre principalii factori care şi-au pus amprenta asupra apariţiei şi dezvoltării armei transmisiunilor (azi Comunicaţii şi Informatică) şi în Rommânia.

Adoptarea mijloacelor de legătură şi comunicare tot mai performante de către armatele moderne a influențat principiile de organizare şi ducere a acțiunilor militare – lărgirea substanţială a zonelor de acţiune ale unităţilor şi subunităților, mărirea distanțelor între punctele de comandă, cunoaşterea în timp scurt a situaţiilor tactice, trecându-se, treptat, de la spaţiul terestru la cel maritim şi apoi la cel aerian.

În România, la 14 iulie 1873, principele Carol a semnat Înaltul Decret nr. 1303, prin care s-a aprobat înființarea unei secții de telegrafie în cadrul Batalionului de geniu al armatei române, marcând astfel apariția transmisiunilor militare. Secția de telegrafie era formată din: un șef de secție, 15 manipulatori, șefi de ateliere și 30 de lucrători telegrafiști, potrivit „Calendarului tradițiilor militare” (2010).

Încă din 1855, se înființase o școală, care a fost absolvită de primii șapte telegrafiști, iar în primăvara anului 1873 fuseseră trimiși pentru documentare în Franța, Belgia și Austria ofițeri români, pe probleme referitoare la telegrafie.

La 28 mai 1874, s-a hotărât, prin Înaltul Decret nr. 1.132, creșterea numărului de secții de telegrafie militară la patru. Acestea au participat la Războiul de Independență din 1877-1878, asigurând nevoile de conducere a trupelor. Primul ofițer telegrafist din Armata Română a fost căpitanul Grigore Giosan, comandantul companiei de minări, întemeietorul primei școli de telegrafie militară. La 19 octombrie 1877, prin Decretul 1957, cele patru secții de telegrafie au fost reorganizate în Compania 6 Telegrafie, care, la 5 decembrie 1877, a trecut în subordinea directă a Marelui Cartier General Român. În perioada februarie-martie 1878, compania s-a ocupat de strângerea liniilor telegrafice construite pe perioada războiului, care de acum nu mai erau necesare, iar în octombrie 1878, prin Înaltul Decret 2253, compania de telegrafie s-a desființat, cele 4 secții de telegrafie fiind repartizate celor patru companii de săpători minari și telegrafiști din batalionul de geniu.

Imediat după încheierea Războiului de Independență din 1877-1878, s-au conturat noi principii de organizare a transmisiunilor, acestea trecând la o specialitate militară distinctă, având în componență telegrafiști, telefoniști, curieri etc. Tot în această perioadă, au apărut și primele regulamente și manuale în acest domeniu, specialitățile subunităților de transmisiuni diversificându-se în funcție de trupele pentru care asigurau legăturile (infanterie, artilerie, cavalerie). În perioada Primului Război Mondial au apărut reguli clare de organizare a transmisiunilor în vederea asigurării unor legături stabile. În această perioadă, existau cinci companii de telegrafie și un batalion de specialități, la dispoziția Ministerului de Război. Mijlocul cel mai frecvent folosit a fost telefonul, Armata Română nedispunând de o dotare suficientă cu aparatură de telegrafie fără fir.

Procesul de modernizare al transmisiunilor militare, sub toate aspectele sale (resurse umane, structuri organizatorice, sisteme şi echipamente tehnice etc.), a fost lung şi anevoios. Dar nu „aspectele tehnice” ale vieții transmisioniştilor, ci faptul că ei sunt nişte oameni aparte, ca pun mult suflet în ceea ce fac, că ştiu să fie uniţi şi la bine, şi la greu.

La 1 mai 2006, printr-un Ordin al Ministrului Apărării Naționale, denumirea s-a schimbat în Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii.

Astfel, astăzi, militarii din arma Comunicaţii şi informatică sărbătoresc 146 de ani de la înfiinţare, sub genericul „Ziua Transmisioniştilor Militari”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *