19 august-Ziua Națională a Afganistanului, țara în care începe dorul militarilor români. Și țara care a luat sănătatea sau viața unor camarazi

19 august-Ziua Națională a Afganistanului, țara în care începe dorul militarilor români. Și țara care a luat sănătatea sau viața unor camarazi

Afganistanul, una dintre cele mai sărace state ale lumii, țara în care militarii români execută misiuni în numele păcii de peste 15 ani, sărbătorește, în 19 august, Ziua Națională. Acest eveniment național afgan marchează anual semnarea, Tratatului de la Rawalpindi, în anul 1919, prin care Marea Britanie a recunoscut independența țării afganilor.

Independent de 99 de ani, Afganistanul a fost măcinat, în ultimul secol, de războiul împotriva fostei URSS, de luptele interne pentru putere și de ascensiunea talibanilor care au determinat operații de sprijin din partea comunității inetrnaționale, în special a NATO. Dar, cu toată susținerea externă, Afganistanul de azi e subjugat de sărăcie, foamete, droguri, atacuri teroriste, acte de violență și constrângeri izvorâte din greșita interpretare a religiei islamice și din tradițiile păstrate de secole.

Afganistanul e țara care aduce cea mai mare emoție în inimile românilor din anul 2002 încoace. În acel an, în Teatru din Afganistan, a fost dislocat primul batalion de militari români, Batalionul 26 Infanterie ,,Neagoe Basarab” sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), la câteva luni după începerea operațiunii  ,,Enduring Freedom” ce înlătură regimul taliban și spijină reînființarea instituțiilor democratice.

Apoi, batalioanele românești s-au rotit în Afganistan o dată la șase luni, militarii plecați în Teatru de Operații lăsând în țară, în sânul familiilor, multă emoție și zile lungi în așteptarea revederii. Așteptare care s-a transformat în multă durere și, mai apoi. în amintiri de neprețuit pentru 28 de familii din sânul cărora, tați, soți, frați sau fii au căzut la datorie, în numele țării, departe de casă, în țara pe care s-a dus să o ajut.

Alte zeci de familii din România l-au revăzut pe cel drag în spitale din străinătate, acolo unde l-au trimis rănile din Teatru de Operații și unde a fost obligat să rămână luni, alteori ani de zile, până când aceste răni s-au ameliorat încât militarul veteran să poată duce o viață cât de cât normală.

Iată de ce, AMVVD luptă pentru cosntruirea primului Centru de Refacere, Recuperare și Reabilitare a veteranilor întorși din Tetrele de Operații cu dizabilități fizice și psihice, pentru ca acesștia să poată beneficia de asistență medical având familia alături de ei, suportul psihilogic al acesteia fiind deosebit de important în recuperare și refacere.

În prezent, în Teatru de Operații din Afganistan se află militari ai Batalionului 30 ,,Vulturii Carpaților” din Câmpulung (jud. Argeș) și militari ai Batalionului 812 ,,Șoimii Carpaților” din Bistrița. Primii sunt la sfârșit de misiune, așteaptând cu nerăbdare să plece rând pe rând din Teatru la familiile care îi așteaptă cu dor, ceilalți abia s-au despărțit de cei dragi de acasă și vor avea de așteptat șase luni până să-i reîntâlnească. Militarii români participă la misiunea ,,Resolute Support”desfășoară în Afganistan  de la 1 ianuarie 2015, o misiune de instruire, consiliere și asistență pentru forțele afgane de securitate și instituțiil afgane.

Fotografia postată de Daniel-Dorin Cucură.

Fotografia postată de Daniel-Dorin Cucură.

Fotografia postată de Daniel-Dorin Cucură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *