29 Aprilie – Onoare și respect Veteranilor de Război care au suferit pe câmpurile de luptă pentru independența și suveranitatea României

29 Aprilie – Onoare și respect Veteranilor de Război care au suferit pe câmpurile de luptă pentru independența și suveranitatea României

 Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în anul 2007, prin Hotărârea de Guvern nr. 1.222, fiind sărbătorită în fiecare an la data de 29 aprilie în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României.
,,A fi veteran nu este o simplă sintagmă, nu este ceva ce a fost dat, ci este ceva ce a fost dobândit cu sudoare şi sacrificiu. Veteranul este un avut al nostru, al ţării, al poporului, un avut pe care trebuie să îl preţuim permanent şi să îl cinstim ori de câte ori avem ocazia, pentru că veteranul nu ar fi ezitat niciodată să moară pentru noi, pentru ţară, pentru popor” este mesajul  şefului Statului Major General, generalul locotenent Nicolae Ciucă la aniversarea celor care au suferit pe câmpurile de luptă pentru  România de astăzi. 
În perioada medievală, Voievozii români au cinstit vitejia ostașilor eroi prin împroprietărire şi chiar ridicarea în ranguri boiereşti însă titlul de veteran de război, a fost introdus de regele Carol I la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), prin Înalt Decret la data de 29 aprilie 1902. Momentul venea la 25 de ani de la decretarea la 29 aprilie 1877 a mobilizării oștirii pentru cucerirea Independenței de Stat a României, în care s-au sacrificat zece mii de ostaşi din cei 58.700 care au constituit Armata de Operaţii.
La articolul 2, Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902, prevedea: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se va pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare.” În august 1916, la intrarea României în Războiul de Reîntregire, a fost mobilizată 11% din populaţia ţării, mai exact 883.601 militari, iar biruinţa finală, care s-a încununat în România Mare, a fost plătită cu jertfa a peste 335.000 morţi şi dispăruţi, a 75.491 invalizi şi a 650.000 morţi din rândul populaţiei civile.
În vâltoarea luptelor Primului Război Mondial, regele Ferdinand I a desenat personal şi apoi a instituit cea mai înaltă distincţie militară de război, Ordinul Mihai Viteazul, răsplătind astfel eroismul ofiţerilor în lupte, iar ostaşilor din tranşee le-a promis pământ. În urma reformei agrare din anul 1921, un milion şi jumătate de familii au primit câte patru hectare din „trupul” ţării. În același timp, veteranii de război au avut și ei o contribuţie semnificativă, la cinstirea memoriei celor căzuţi pe câmpurile de bătălii. În cel de-al Doilea Război Mondial, armata română a participat la lupte timp de trei ani, zece luni şi douăzeci de zile, perioadă în care ţara a pierdut 794.562 militari din care 92.620 morţi, 33.966 răniţi şi 367.966 dispăruţi pe cele două fronturi. La aceştia se adaugă miile de prizonieri care au pierit în gulagul sovietic.
După terminarea războiului, la data de 4 iunie 1945 a fost semnat Decretul – Lege nr. 440 privind acordarea calităţii de „veteran” foştilor luptători în războaiele din anii 1913, 1916-1919 şi 1941-1945, însă, în realitate, de unele drepturi au beneficiat doar cei ce luptaseră în vest în perioada 1944-1945, nominalizaţi ca „antifascişti”. De asemenea, s-a stabilit ca prin reforma agrară din 1945, participanții la cel de-al Doilea Război Mondial să fie împroprietăriţi cu 1,1 hectare, însă hotărârea este anulată prin colectivizarea agriculturii româneşti. Astăzi, România număra 34.000 de veterani de război şi peste 120.000 de văduve de veterani… Drepturile veteranilor, văduvelor de război şi vaduvelor de veteran , sunt garantate de legea nr. 49/1991 şi de legea nr. 44/1994, modificată şi completată prin Legea 303/2007.
Veteranii Teatrelor de Operaţii apăruți după decembrie 1989, cei pe care, nu o dată, i-am numit tinerii veterani pentru a-i deosebi de veteranii din Primul şi Al Doilea Război Mondial, sunt cei care au fost arşi de soarele Irakului şi Afganistanului sau au participat la misiuni dificile în Balcanii de Vest şi în Africa. Totodată, alături de cinstirea tinerilor veterani, vom comemora şi eroii Armatei României căzuţi la datorie în teatrele de operaţii, care au lasat în urmă familii îndoliate, copii fără tată, soții îndoliate .

Pentru cinstirea veteranilor din teatrele de operații a fost instituită data de 11 noiembrie, in memoria primului soldat căzut la datorie in Afganistan 2003. Alții au avut şansa să se intoarcă vii şi nevătămați, dar sunt şi mulți dintre ei care poartă adânc urmele războiului fiind răniți grav . Dintre aceştia din urmă face parte şi Marius Apostol, militar rănit în Teatrul de Operații din Afganistan, în prezent preşedinte al Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilități ,,Sfantul Mare Mucenic Dimitrie-Izvoratorul de Mir”.

AMVVD s-a înființat tocmai pentru a lupta şi reprezenta drepturile veteranilor, şi veteranilor cu dizabilitați din TO. E o onoare să avem în cadrul membrilor asociației, un procent covârşitor dintre aceşti veterani. Pentru dânşii ne luptam să deschidem Centrul pentru recuperarea şi reabilitarea veteranilor şi veteranilor cu dizabilitați .

Cu această ocazie, AMVVD plin de recunoştiință, le transmite tuturor veteranilor de război, văduvelor de veterani de război, multă sănătate si zile senine.

LA MULȚI ANI ! ??❤
Sursă (text și foto): agerpres, rft.forter,ro.  adioRomania actualitati, covasna media, wikipedia, ziarul de Muscel, radio Craiova
Imagini pentru ziua veteranilor de razboi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *