30 aprilie – Ziua Infanteriei Române – ,,Regina Armelor”

30 aprilie – Ziua Infanteriei Române – ,,Regina Armelor”

Armata Română sărbătoreşte, la 30 aprilie, Ziua Infanteriei Române, marcând data la care, în 1830, a luat naştere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române. Acest lucru a fost posibil în urma  semnării Tratatului de la Adrianopol, încheiat între Rusia şi Turcia  după războiul ruso-turc, care prevedea că Ţările Române obţin dreptul să-şi organizeze ,,un număr de gărzi înarmate pământene”, adică să-și înfiinţeze propriile trupe militare,  ,,ale căror număr şi întreţinere aveau să fie stabilite de domni împreună cu divanele lor”.

Astfel, la 30 aprilie 1830, s-a hotărât ,,formăluirea în Valahia a şase batalioane pedestrime şi 6 escadroane călărime a străjii pământeşti’” fiind create 3 regimente mixte: unul la Bucureşti, unul la Ploieşti şi altul la Craiova. Totodată, în Moldova au fost create un batalion de infanterie şi un escadron de cavalerie, din care a  luat fiinţă primul regiment mixt, cu garnizoana la Iaşi.

După Unirea celor două provincii româneşti, Moldova şi Ţara Românească la 1859, infanteria a făcut progrese importante, ajungând în anul 1860 la efective de 10.848 de oameni. La izbucnirea Primului Război Mondial, România avea 5 corpuri de armată şi 15 divizii de infanterie. Din efectivul de 417.420 militari mobilizaţi, 344.130  reprezentau infanteria, adică  80% din trupe.

După reorganizarea armatei din 1917, infanteria a fost structurată în 15 divizii de infanterie. Măsurile de reorganizare şi o instruire mai bună au dus la obţinerea victoriilor din vara acelui an, de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. În perioada interbelică, în anul 1938, infanteria reprezenta 52% din efectivele Armatei române.

În prezent, Forţele Terestre, din care fac parte unităţile de infanterie, constituie categoria de forţe de bază a Armatei României. Principalele unităţi de infanterie subordonate Statului Major al Forţelor Terestre sunt: Divizia 1 ,,Dacica” şi Divizia 4 Infanterie ,,Gemina”, cu brigăzile şi batalioanele de infanterie subordonate.

La ceas aniversar, AMVVD le doreşte tuturor militarilor din Arma Infanterie multă sănătate, bucurii şi reuşite pe plan personal și profesional.

~ LA MULȚI ANI,  dragi infanteriști!

Sursa: Agerpres și rumaniamilitary

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *