Armata serbează  ZIUA INTENDENȚEI MILITARE

Armata serbează ZIUA INTENDENȚEI MILITARE

Azi, serviciul care asigură hrana și echiparea trupelor este în sărbătoare. Armata română sărbătorește astăzi „Ziua Intendenței Militare”.

Se împlinesc 146 de ani de când, pe 1 februarie, s-a legiferat înființarea acestei structuri, prin „Înalt Ordin de Zi nr. 29” al domnitorului Al. I. Cuza.

După cum se știe, Intendența Militară reprezintă serviciul din cadrul forțelor armate care asigură aprovizionarea trupelor cu hrană și echipament. Ziua Intendenței Militare este o dovadă a continuității și importanței acestei specialități militare în asigurarea cu cele necesare pentru trai și luptă, sarcină îndeplinită de Intendența Militară, de serviciile armatei și mai nou de logistică. Eforturile au urmărit crearea cadrului legal de funcționare, îmbunătățirea normelor de înzestrare cu echipament, alimente și materiale de resort, creșterea calității acestora, externalizarea unor servicii atât la pace, cât și în campanie, compatibile și interoperabile cu cele ale armatei statelor membre NATO. În ultimii ani, Intendența a cunoscut profunde mutații și perfecționări, acestea ținând pasul cu transformările survenite, în general, în societate și, în special, în instituția militară.

Istoric: Până la înfăptuirea Unirii celor două Principate, încă de pe timpul Regulamentelor Organice, în Ministerele de Război ale Moldovei și Munteniei funcționa câte o secție de intendență, însă atribuțiile acestora nu erau clar definite. Unirea Principatelor Române a accelerat consacrarea intendenței ca specialitate distinctă și indispensabilă a Armatei Române, prin Decretul nr. 417 din 30 august 1860, hotărându-se întrunirea administrațiilor militare și a intendențelor într-o singură administrație, sub ordinele Ministerului de Război din București.

Membrii AMVVD sunt alături de cei care asigură Intendența Militară română!

„La mulți ani ” tuturor celor care fac parte și asigură funcționarea acestei structuri a armatei române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *