Astăzi, de Ziua Regalității în România, Academiei Tehnice Militare i s-a acordat denumirea onorifică ”Regele Ferdinand I”

Astăzi, de Ziua Regalității în România, Academiei Tehnice Militare i s-a acordat denumirea onorifică ”Regele Ferdinand I”

Hotărârea Senatului de a semna ordinul de acordare a denumirii onorifice ”Regele Ferdinand I” Academiei Tehnice Militare este momentul istoric de astăzi.
Evenimentul a fost cu atât mai important cu cât are loc în ziua în care sărbătorim Ziua Regalității, iar patronul spiritual, Regele Ferdinand I, cel Loial sau Întregitorul, cum a fost supranumit de contemporani, a condus Armata Română nu doar la îndeplinirea obiectivelor din Marele Război, nu doar la crearea premiselor pentru realizarea Marii Uniri, ci și spre un amplu proces de reformă și modernizare a organismului militar. Nu trebuie să uităm că de numele Regelui Ferdinand I al României se va lega, întotdeauna, conştiinţa datoriei împlinite, principiu de bază pe care îl împărășesc toți militarii Armatei României.

Personalitatea istorică, militară şi academică a Regelui Ferdinand I constituie motivul care a stat la baza deciziei Senatului Universitar al Academiei Tehnice Militare de a conferi acest nume onorific academiei, în anul în care sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, considerat cel mai important act din istoria poporului român.

  

  

Alți ani aceeași dată de 10 mai

10 Mai a fost Ziua națională a României între 1866-1916 și 1918 – 1948. În 1917 a fost interzisă ca urmare a ocupației germane a României

10 Mai 1866 -Ziua Regalității în România Carol de Hohenzollern-Sigmaringen este încoronat domnitor al României, titlu pe care în 1881 îl schimba cu rege al României

10 mai 1866: Carol I al României depune jurământul în fața Parlamentului României dupa ce a fost ales prin plebiscit principe suveran al Principatelor Unite, după abdicarea principelui Al.Ioan Cuza.

Din 1866 până în 1947, 10 mai nu a fost doar Ziua Regalităţii şi a Independenţei, ci şi Ziua naţională a României, sărbătorită cu mare bucurie de români. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a decis miercuri, 22 aprilie 2015, ca 10 Mai să fie zi de sărbătoare naţională.

Trei semnificaţii majore pentru istoria României. Astăzi se mai adaugă încă una: 10 mai 2018 – Academiei Tehnice Militare i s-a acordat denumirea onorifică ”Regele Ferdinand I”, de astăzi se numește Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”.

Momente cu mare semnificaţie în istoria României:

la 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul ca domnitor,

în 10 mai 1877 Vodă Carol proclama Independenţa României, după secole de stăpânire otomană,

şi în 10 mai 1881 domnitorul Carol I era încoronat ca prim rege al noului Regat al României. Timp de opt decenii, în calendarul sărbătorilor naţionale româneşti,

10 mai a fost reperul principal, Ziua naţională a României fiind respectată şi sărbătorită de toţi românii.

La parada militară din fiecare 10 mai erau în frunte însuşi Regele şi Regina, iar românii participau în număr mare, dorind să-şi cinstească patria şi suveranul, deopotrivă.

După exilarea domnitorului și întemeietorului României Alexandru Ioan Cuza țara era în plin haos. Alegerea lui Cuza ca domnitor în ambele principate (1859) fusese singurul motiv pentru care puterile europene permiseseră unirea principatelor Moldovei și Valahiei, iar acum urma să se ajungă la dizolvarea acestei uniri.

Tânărul Carol, reprezentant al familiei princiare prusace Hohenzollern, a trebuit să călătorească incognito din Prusia spre România, cu pașaport străin pe numele lui numele de Karl Hettingen, cu trenul pe ruta Düsseldorf – Bonn – Freiburg – Zürich – Viena – Budapesta, pe timpul războiului austro-prusac. Nici chiar în Prusia nu era bine văzută această preluare a scaunului României, fapt afirmat de cancelarul Bismarck (care l-a avertizat mai mult sau mai puțin amical că va fi nevoit să pupe „papucul Sultanului”, fapt în sine care a fost ocolit de Carol și de predecesorul acestuia).

După ce a pășit pe teritoriul României, punând prima dată piciorul pe pământ românesc în localitatea Drobeta Turnu-Severin (prima casă în care a intrat fiind actualmente bibliotecă), Brătianu l-a însoțit mai departe cu trăsura până la podul Mogoșoaiei. Traseul prin țară, de la Drobeta Turnu-Severin la București, a cuprins orașele Horezu, Râmnicu-Vâlcea, Curtea de Argeș, Câmpulung și Târgoviște, vechiul drum al țării, păstrat mai târziu în memorie drept „Drumul lui Carol”.

Vestea sosirii lui Carol la București fusese transmisă prin telegraf și a fost întâmpinat de o mulțime entuziastă de oameni, dornici să cunoască noul conducător.

La Băneasa i s-a înmânat cheia orașului. Și-a rostit jurământul în limba franceză: „Jur să păzesc legile României, să-i apăr drepturile și integritatea teritorială”. În discursul care a urmat jurământului, domnitorul Carol I afirma: „Punând picioarele pe acest pământ, am şi devenit român!”.

Proclamat domnitor al României în ziua de 10 mai 1866, Carol, rămîne cu acest titlu pînă în 26 martie 1881, cînd este proclamat rege, devenind astfel primul rege al României. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărei nume se transformă, începând cu Regele Ferdinand I, în Casa Regală de România, dinastie care va conduce țara până la proclamarea Republicii Populare Române în 1947.

La 10 mai 1881 au loc festivitățile prilejuite de proclamarea Regatului și încoronarea domnitorului Carol I. Președintele Parlamentului înmânează regelui Carol I și reginei Elisabeta coroanele făurite din oțelul unui tun cucerit de la turci în timpul Războiului de Independență al României (1877-1878).

La 10 mai 1921 Principele Carol al României (prinț moștenitor din 27 martie 1914) se căsătorește cu principesa Elena, fiica regelui Greciei, Constantin, și al reginei Sofia din Prusia, având un singur copil, Mihai (n.25 octombrie 1921).

10 Mai 1939 – Se inaugurează în fața Fundațiilor Regale și privind către Palatul Regal statuia regelui Carol I de sculptorul Ivan Mestrovic.

Statuia regelui Carol I a fost înălțată pe un soclu de 80 mc de granit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *