Ceremonii de comemorare a mareșalului Constantin Prezan, liderul Armatei României în Primul Război Mondial, în toate unitățile militare. În weekend, ministrul Apărării Naționale s-a recules la mormântul mareșalului

Ceremonii de comemorare a mareșalului Constantin Prezan, liderul Armatei României în Primul Război Mondial, în toate unitățile militare. În weekend, ministrul Apărării Naționale s-a recules la mormântul mareșalului

Astăzi, 27 august 2018, în toate unitățile militare ale Armatei României, sunt organizate ceremonii de comemorare a mareșalului Cosntantin Prezan, la 75 de ani de la trecerea în eternitate a acestuia. Mareșalul Constantin Prezan a fost liderul Armatei României în timpul Primului Război Mondial, el coordonând Campania din anul 1917 în urmă căreia au fost câștigate bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. 

Născut la 27 ianuarie 1851 la Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu, plasa Snagov (în prezent judeţul Dâmboviţa), Constatin Prezan a urmat Şcoala fiilor de militari din Iaşi, Şcoala de ofiţeri din Bucureşti (1887-1890), Şcoala specială de artilerie şi geniu, arma geniu (1881-1883) și Şcoala de aplicaţie de artilerie şi geniu de la Fontainebleau, Franţa (1883-1886). A urcat, pe rând, treptele ierarhiei militare, de la gradul de sublocotenent (1880), până la cel de mareşal al României, la care a fost înălțat, din poziția de general în rezervă, la 25 octombrie 1930, la Sighişoara, odată cu generalul Alexandru Averescu.

A fost decorat cu numeroase distincţii ale statului român şi ale unor state:„Steaua României”, „Mihai Viteazul”, „Tacova” a Serbiei, în grad de comandor, „Sf. Ana” a Rusiei, în grad de comandor, „Coroana Regală” a Germaniei, „Alexandru” a Bulgariei, în grad de comandor. La 12 februarie 1937 regele Carol al II-lea i-a conferi colanul Ordinului „Carol I”, una dintre cele mai înalte decoraţii ale statului român. După trecerea în rezervă, în anul 1920, mareșalul Constantin Prezan a deţinut demnităţile de senator de drept pe toată perioada vieţii, membru al Consiliului de Coroană al României şi membru de onoare al Academiei Române.

S-a stins din viață la 27 august 1943, la Schinetea, județul Vaslui, unde a fost înmormântat alături de soţia sa, în grădina conacului construit de familia sa și unde și-a petrecut ultimii ani din viață. Astăzi, în Conacul de la  Schinetea, aflat pe lista monumentelor istorice din județul Vaslui, este amenajat muzeul care poartă numele mareșalului și  care conține obiecte originale care au aparținut acestuia (fotografii, arme, medalii, uniforme militare, documente) donate de nepoata lui Constantin  Prezan.

La Schinetea, locul unde mareșalul își doarme somnul de veci, ceremoniile au avut loc sâmbătă și la aceastea a participat ministrul Apărării Naționale, domnul Mihai Fifor care a precizat pe Facebook, următoarele: ,,În cadrul ceremoniilor de evocare a mareșalului Constantin Prezan, ne-am recules, astăzi, la locul de odihnă veșnică a mareșalului din localitatea Schinetea, unde s-a stabilit impreuna cu familia, după trecerea în retragere. Conacul familiei Prezan, recuperat după 1990 de nepoata mareșalului, doamna Olga Macarie, a fost amenajat ca muzeu. Ghid pe timpul vizitei  ne-a fost chiar doamna Macarie, căreia i-am mulțumit pentru tot ceea ce face pentru păstrarea memoriei ilustrului bunic și pentru proiectele pe care le desfășoară, cu neobosită energie, cu structurile noastre militare, cum ar fi, de exemplu, premiile “Mareșal Prezan” pe care le acordă, de 22 de ani, celor mai buni absolvenți ai Colegiului Național Militar de la Breaza.

Flacăra iubirii de țară aprinsă de mareșalul Constantin Prezan în inimile soldaților pe care i-a însuflețit, prin exemplul personal, prin conducerea fermă și precisă, în luptele Războiului de Întregire Naţională, continuă să ardă și astăzi, în inimile noastre, ale celor ce trăim bucuria Centenarului Marii Uniri într-o țară liberă, unită, suverană, democratică, europeană. O vom transmite, la fel de luminoasă și puternică, urmașilor noștri, astfel încât ea să dăinuiască veșnic, la fel ca națiunea română.

Dumnezeu să-l odihnească în pace pe mareșalul Constantin Prezan! Onoare si Patrie!”

Fotografia postată de Fifor Mihai.

Fotografia postată de Fifor Mihai.

Fotografia postată de Fifor Mihai.

Fotografia postată de Fifor Mihai.

Fotografia postată de Fifor Mihai.

Foto: Facebook Mihai Fifor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *