Facilități pentru membrii AMVVD la Iași. ,,Piața Militarilor Veterani din Teatrele de Operații” și un monument dedicat memoriei celor căzuți la datorie în aceste teatre, în anii următori, în municipiu

Facilități pentru membrii AMVVD la Iași. ,,Piața Militarilor Veterani din Teatrele de Operații” și un monument dedicat memoriei celor căzuți la datorie în aceste teatre, în anii următori, în municipiu

Astăzi, 29 august 2018, o delegație a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie -Izvorâtorul de Mir”, Sucursala Iași,  a fost primită,  în audiență de către primarul municipiului Iasi, domnul Mihai Chirică.

În urma discuțiilor purtate între cele două părți, militarii veterani din Teatrele de Operatii vor beneficia, pe raza municipiului Iași,  de următoarele facilitati:

  • 50% reducere pentru parcarea de reședință;
  • 50% reducere la deplasarea pe mijloacele de transport în comun.

Totodată, primarul Iașiului a dat asigurări că o piață a municipiului, situată în cartierul Podu Roș, va primi numele de ,,Piata Militarilor Veterani din Teatrele de Operatii” și că primăria va construi un monument în memoria  eroilor români căzuți la datorie în  Teatrele de Operații.

De precizat că militarii ieșeni au plătit tributul de sânge al Teatrelor de Operații prin căderea la datorie a sublocotenentului (p.m.) Bogdan Hâncu, în aprilie 2006, la Nassyria (Irak), în urma exploziei unei mașini capcană.  Militarul român făcea parte dintr-un batalion de Poliție Militară care participa la operațiunea ,,Antica Babilonia”. În ziua fatidică, Bogdan Hâncu făcea parte dintr-o patrulă mixtă italo-română, care efectua o misiune de monitorizare şi antrenare a poliţiei irakiene.

De asemenea, în timp ce se aflau în Teatru de Operații din Afganistan, cu Batalionul 151 ,,Lupii Negri”, alți doi militari români, Iosif Silviu Fogoraşi și  Mihail-Anton Samuilă au căzut la datorie  în anul 2003.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *