La mulți ani, veterane! Preşedintele Onorific al sucursalei AMVVD Argeş împlinește astăzi 49 de ani

La mulți ani, veterane! Preşedintele Onorific al sucursalei AMVVD Argeş împlinește astăzi 49 de ani

Cine este sărbătoritul? Preşedintele Onorific al sucursalei AMVVD Argeş, Veteran al Teatrului de Operații din Irak, plutonierul adjutant principal (r) Florin Vuță care împlineşte astăzi 49 ani.

  

De la înființarea asociației şi până în prezent a fost alături de AMVVD contribuind de nenumarate ori la acțiunile caritabile, în ciuda problemelor sale de sănătate, fiind un exemplu pentru noi toți.

Nea Vuță, cum ne place nouă să-i spunem,  nu s-a lăsat și, chiar dacă viața a fost crudă și duce zi de zi povara accidentului din Teatrul de Operații de la Al Hillal, luptă alături de camarazii din AMVVD pentru binele veteranilor.

Din 16 februarie 2004 viața i s-a schimbat, urmele adânci ale războiului din Irak le poată cu el și zi de zi.   Ziarele la acea vreme titrau: ,,Primul accident de muncă în tabăra militarilor români din Al Hillal – Irak!” – Caporalul Florin Vuță a fost rănit de răsturnarea unei macarale de 40 tone în timp ce executa o operațiune de mutare a unor containere.

Cu un elicopter american, militarul a fost transportat de urgență la un spital militar al coaliției din Bagdad, unde medicii au constatat : în zona lombară trei vertebre rupte, un picior fracturat, şi una din vertebrele lombare deplasată. Medicii americani au luat decizia transportării lui la spitalul american din landul german Stuhl, situat în apropiere de Ramstein. Subofițerul român a suportat o operație care a durat 12 ore, în care i s-au îmbrăcat cele trei vertebre într-o proteză de titan.

A fost apreciat ca unul dintre cei mai buni militari ai armatei române. Geniştii români dislocați în localitatea irakiană Al Hillal, aflată la câteva minute de Babilonul antic, executau misiuni de construcție şi reconstrucție drumuri şi poduri, lucrări de fortificații în sprijinul forței aliate, tabere de cartiruire, platforme pentru aterizarea elicopterelor coaliției şi acțiuni în folosul populației civile (construcții şcoli, reparații la spitale etc.). ”

Un veteran care departe de casă a participat la acțiuni în folosul populației civile, care a răspuns prezent atunci când țara l-a trimis în „arșița nisipului”. Un veteran care nu s-a plâns niciodată și a continuat să mergă, să lupte pentru oamenii sărmani, pentru femeile și copii maltratați, pentru cei nevoiași. Deși simte nevoia de recuperare, refacere el nu se dă bătut și alături de Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir”, asociația de suflet a veteranului, face tot ce-i stă în putință să schimbe în bine viața civililor, viața camarazilor.

Așa cum au scris și cei din mass media, de la Curierul Național și alte publicații, Florin Vuță a fost apreciat ca unul dintre cei mai buni militari ai armatei române. În 2017 a fost avansat la gradul de plutonier adjutant principal (r).

     

Alături de Ionuţ Butoi, Costi Slăniceanu, Dumitru Paraschiva, Irinel Matei, Doru Hamza, Ionel Alexe, Marius Barbu, Ionel Eugen Bida și Nicuşor Bica, colegi veterani din AMVVD, dar și de alți veterani români, a participat anul trecut, pentru prima dată, la Jocurile Paralimpice de la Toronto, cea mai mare competiţie internaţională dedicată exclusiv militarilor răniţi, unde România a avut un cuvânt greu de spus – militarii veterani ai teatrelor de operații s-au întors acasă cu medalii de aur (echipa României la tir cu arcul), argint (individual – tir cu arcul), bronz (individual – canotaj în sală și atletism)

  Conducerea AMVVD, alături de toți membrii asociației, vă urează astăzi un călduros LA MULTI ANI ! Să ne trăiți o mie de ani fericit, împlinit și vesel, așa cum te știm! 

  

  

      amvvd

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *