Multă emoție la plecarea ,,Șoimilor” în Teatru de Operații. ,,Tati pleacă în Afganistan cu bărbații lui de la muncă” (Maria, 3 ani și 7 luni)

Multă emoție la plecarea ,,Șoimilor” în Teatru de Operații. ,,Tati pleacă în Afganistan cu bărbații lui de la muncă” (Maria, 3 ani și 7 luni)

În aceste zile de vară, când majoritatea românilor sunt în concediu, grupuri de conaționali cu tricolorul românesc pe mână și gândul la cei dragi de acasă, pleacă pe rând în Teatru de Operații din Afganistan. Sunt militarii Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” care participă în perioada august 2018-februarie 2019 la misiunea NATO ,,Resolute Support”.  Lasă acasă, la Bistrița, cu ochii în lacrimi, familiile la care se vor întoarce peste șase luni, după ce sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, a Crăciunului și a Revelionul vor fi intrat, de ceva timp, în amintire.

Printre militarii bistrițeni care s-au despărțit,  astăzi, cu lacrimi în ochi de familie și au urcat în avionul ce îi va duce departe de țară este și Aurel Mărginean, tată a doi copii mici (Maria Ioana – 3 ani și 7 luni și Alexandru Gabriel – 6 luni). A participat și la misiunea Batalionului din 2010, dar atunci nu era căsătorit și n-a simțit, atât de puternic, povara despărțirii. ,,A plâns când a ieșit din camera copiilor, după ce și-a luat rămas  bun de la ei. Este pentru prima dată când îl văd plângând, de patru ani, de când ne-am căsătorit” ne spune soția militarului și ea tristă după plecarea soțului. Și, oare, cum să nu plângi când unul dintre copiii tăi va întreba zilnic de tine iar celălalt va face primii pași fără ca tu să fii lângă el și să îl ții de mănuță?

,,Am vrut să nu mă vadă plângând, dar nu am reușit să mă abțin”, ne mărturisește Corina Mărginean care va trebui să se descurce singură cât timp soțul e în misiune. ,,Dimineață, când s-a trezit, Maria m-a întrebat de ce sunt tristă și am nasul roșu. Pentru că a venit ziua în care tata a plecat, i-am răspuns. Dar de ce? Mie mi-e dor de el!” a fost reacția fetiței când a descoperit că tatăl său a plecat în timpul nopții.

La nici 4 anișori, Maria a înțeles că tati va pleca o perioadă mai lungă de acasă. Când l-a văzut cum își împachetează lucrurile, a întrebat dacă: ,,tati pregătește bagajul pentru Afganistan, unde trebuie să plece cu bărbații lui de la muncă”. Momentul în care tânărul militar și-a făcut bagajul a fost cel mai greu pentru soția sa, conștientă că a sosit clipa ca soțul ei să plece în misiune.

De fapt, încă de când s-au căsătorit, Corinei i-a fost teamă de acest moment. Și, azi-noapte, momentul de care îi era frică a sosit: Aurel și-a strâns în brațe copiii care dormeau, și-a sărutat soția, și-a luat bagajul, a ieșit pe ușa apartamentului, s-a mai întors o dată pentru a-i zâmbi mamei copiilor săi și, apoi, a plecat fără să se mai uite înapoi pentru a nu face și mai grea despărțirea. În urmă, Corina a rămas să îl petreacă cu privirea până când întunericul nopții a îmbrățișat silueta militarului.

,,O să fie greu, dar o să ne descurcăm. Eu nu am fost de acord să plece, dar m-a convins, mi-a spus că asta face parte din meseria lui și că trebuie să fie alături de colegi în misiune. Stăm lângă biserică și mă voi ruga mereu” ne mai spune Corina. Întrebată ce a luat militarul în teatru, care să-i amintească de familie, răspunsul emoționant al tinerei mămici a fost: ,,Un breloc cu fotografia familiei noastre, o cărticică de rugăciuni și toată dragostea ce i-o purtăm!”.

Zilele de august se scurg una după alta. În Teatru de Operații din Afganistan, câteva sute de militari, bărbați și femei, purtând pe mână, cu mândrie, tricolorul românesc, ne reprezintă cu demnitate și profesionalism. Sub uniformele militare, sute de suflete poartă cu ele nostalgia locurilor natale și dorul după cei dragi de acasă.

E Anul Centenarului Marii Uniri. România încă își caută rostul în lume iar tănăra generație încă mai caută modele. Cred cu tărie că, mai mult ca niciodată, în acest an, e timpul să ne îndreptăm atenția spre adevăratele valori ce reprezintă România cu cinste în lume și care pot servi ca modele pentru tânăra generație.  Iar militarii Armatei României care ne reprezintă în Teatrele de Operații fac parte, fără îndoială, din această categorie.

Misiune ușoară, dragi militari! Dumnezeu să vă ocrotească și să vă întoarceți sănătoși lângă cei dragi!

Fotografia postată de Corina Marginean.

Fotografia postată de Corina Marginean.

Fotografia postată de Corina Marginean.

Fotografia postată de Corina Marginean.

Fotografia postată de Corina Marginean.

Fotografia postată de Corina Marginean.

Fotografia postată de Corina Marginean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *