O zi fără tata! Dor de părintele plecat în Afganistan. ,,Vreau să dorm cu tati” (Maria- 3 ani și 7 luni)

O zi fără tata! Dor de părintele plecat în Afganistan. ,,Vreau să dorm cu tati” (Maria- 3 ani și 7 luni)

Când mama ei a încercat să o pregătească pentru plecarea tatălui în misiune, micuța de nici 4 anișori a înțeles că tati își face bagajul pentru că: ,,trebuie să plece în Afganistan, cu bărbații lui de la muncă”. Dormea, când tatăl a strâns-o în brațe înainte de a pleca de acasă pentru șase luni. Când s-a trezit, și-a întrebat mama de ce e tristă, iar aceasta i-a spus că e ziua în care tati a plecat în Afganistan. Atunci, Maria a scăpat câteva lacrimi și a întrebat: ,,de ce a plecat tati, mie mi-e dor de el?” S-a liniștit când mama i-a spus că tatal se va întoarce repede și a repetat de câteva ori că tati o să vină acasă: ,,lepede, cât ai zițe peste”. S-a uitat la fotografia lui tati, a mângâiat-o  și o pupat-o de câte ori i s-a făcut dor, iar mama a sperat că fetița a înțeles că o perioadă va trebui să locuiască doar cu ea și cu frățiorul ei. Suflețelul de copil a înțeles dar seara, la culcare, i-a fost greu să aceepte că tati nu va dormi cu ei.

Nici Corinei, soției militarului nu-i este mai ușor dar trebuie să fie puternică pentru cei doi copilași de care va avea grijă singură în următoarele șase luni. Cum dorul a copleșit-o și pe ea, pentru a-și înăbuși tristețea, s-a apucat să noteze câteva din trăirile care au încercat-o, în prima zi, după plecarea soțului în misiune. Cuvintele, scrise din inimă de tânăra mămică, spun multe despre dorul pe care îl lasă militarii români plecați în misiune în sufletele soției și copiilor, de multe ori prea mici pentru a accepta, chiar dacă înțeleg, plecarea părintelui de lângă ei.

,,A trecut o zi. Pentru a-mi alunga tristețea, sora și mama mea au venit să-și petreacă câteva ore cu mine, ca să nu simt, din prima zi, povara singurătății. Au vrut să mă înveseleasca, am mâncat împreună, s-au jucat cu copiii. Apoi,  le-am citit articolul despre plecarea soțului meu și am răbufnit toate trei în plâns. Am plâns împreună și parcă nu a mai fost totul  atât de dureros.

S-a înnoptat. Mama și sora au plecat acasă, la familiile lor. A venit momentul să pun copiii la somn. Alexandru care e atât de micuț (6 luni), vrea doar in brațele mele. Până acum, Maria adormea, în fiecare seara, in brațele tatălui ei. Acum eram doar eu și trebuia să mă împart cumva. Așa că, nu am mai dormit la margine ca de obicei, ci m-am mutat în mijloc, să pot să-i cuprind pe amândoi. După ce și-a băut lapticul, Alexandru a adormit. Patul e mare, de peste doi metri și are atașat un pătuț. Maria s-a înghesuit lângă mine, avea ochii înlăcrimati când mi-a spus: ,,Mami, eu vreau să dorm cu tati!” Am strâns din buze, să-mi opresc oftatul și i-am spus: ,,Tati nu-i aici, în seara asta dar eu o să  să te strâng tare în brațe”.  ,,Dar mami, tati trebuie să doarmă cu mine și tu cu bebe” a continuat Maria.  Am încercat să-i explic că acum e plecat și o să fim doar noi trei o perioadă, dar a început  să plângă și mai tare și atunci mi-am dat seama că ea încă nu știe noțiunea timpului și cel mai bine e să-i spun că o să vina repede. Așa s-a liniștit iar eu i-am mai  spus că atunci când tati o să se întoarcă, nu o să-l mai lăsăm să plece niciodată. Am adormit îmbrățișati, înghesuiți pe un metru în patul nostru mare. Tati lipsea, partea lui de pat a rămas neatinsă. Era un gol acolo și un gol în inima noastră!       

  A trecut doar o zi, cum vom depăși luni…? Doar cu ajutorul lui Dumnezeu cred că vom trece peste toate! Vom merge la biserică și ne vom întrista la prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, căci tati nu va fi lângă noi și vom aștepta cu nerăbdare telefonul lui, să ne spună că este bine și să-i ureze Mariei: La mulți ani!”

Își iau inima în dinți și pleacă să servească țara la mii de kilometri depărtare, dar poartă în suflete dorul de familiile care îi așteaptă acasă și care trăieșc, la fel de intens, dorul de cei plecați  departe. Sunt militarii români care execută misiuni în Teatrele de Operații din străinătate. Femei și bărbați, cu tricolorul românesc pe mână, care își sacrifică o parte din timpul petrecut lângă cei dragi pentru a-și respecta jurământul față de neam și țară.

Recunoștință și respect militarilor din Armata României care ne reprezintă cu cinste în Teatrele de Operații de pe planetă!

 

Fotografia postată de Corina Marginean.

Fotografia postată de Corina Marginean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *