Parlamentul European a aprobat aderarea României la UE – 13 aprilie 2005

Parlamentul European a aprobat aderarea României la UE – 13 aprilie 2005

Calitatea de stat membru implică atât drepturi, cât şi obligaţii. Toate acestea derivă din tratatele şi legislaţia adoptate de Uniunea Europeană de la înfiinţare până în prezent, la fel ca în cazul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene.

Avantajele aderării României la UE sunt:

-beneficiul apartenenței la o mare familie de națiuni şi la securitatea pe care această apartenență o conferă;

– oportunitatea participării la cea mai mare piață unică din lume, cu toate posibilitățile legate de creşterea economică şi crearea de locuri de muncă; – consolidarea ireversibilă a reformelor economice si politice realizate după 1989;

– facilitarea accesului la Fondurile Structurale destinate dezvoltării regiunilor mai puțin prospere ale Uniunii, fonduri care s-au dovedit benefice pentru țări ca Irlanda sau Portugalia, în primii ani după aderare.

Sunt exprimate opinii, conform cărora ar exista si dezavantaje, constând în aşa-zisa pierdere de suveranitate, de identitate națională şi vulnerabilității în fața concurenței de pe Piața Unică. Este adevărat că o concurență sporită presupune o restructurare corespunzătoare, proces care ar putea avea impact negativ pe termen scurt asupra unor segmente ale societății civile.

Aderarea României în Uniunea Europeană a urmat mai mulți paşi

Ianuarie-iunie 2019 – Se are în vedere ca România să preia pentru prima dată, Președinția Consiliului Uniunii Europene.

1 ianuarie 2007 – România devine stat membru al Uniunii Europene.

25 aprilie 2005 – în cadrul unei ceremonii oficiale, desfăşurate la Abaţia de Neumunster din Luxemburg, preşedintele României, Traian Băsescu, semnează Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană

13 aprilie 2005 – Parlamentul European dă undă verde aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană

1 februarie 1993 – România semnează Acordul European, ce instituie o asociere între România, pe de o parte, şi Comunităţile Europene şi statele lor membre, pe de altă parte.

,,Astfel în 2018 se aniversează 11 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, moment de istorică însemnătate, care a marcat revenirea deplină în lumea democratică, şi debutul participării României ca stat membru UE la procesul decizional european”, se arată în comunicatul remis de Ministerul Afacerilor Externe.

„În toată această perioadă, România s-a situat printre promotorii cei mai activi ai continuării şi consolidării procesului de integrare europeană. Angajarea fermă şi contribuţia la eforturile vizând identificarea de soluţii la provocările cu care UE se confruntă sunt recunoscute ca atare de partenerii noştri şi reprezintă confirmări ale rolului pe care România îl are astăzi în familia europeană”, potrivit sursei citate (MAE).

Istoria oficială a relaţiilor României cu Uniunea Europeană a început de fapt în iarna anului 1993 când s-a semnat acordul de asociere cu Uniunea. Peste exact doi ani acest acord intra în vigoare, iar în vara anului 1995 România prezenta cererea oficială de intrare în familia comunitară.

În decembrie 2006, la Consiliul European de la Bruxelles aderarea se confirmă şi de la 1 ianuarie 2007 România devine oficial membră a Uniunii Europene.

Gustul libertăţilor aduse de apartenenţa la Uniune a prins şi pentru mulţi dintre noi înlesnirile acestui statut au însemnat deschideri, altă dată greu de imaginat, pentru carieră şi destinul personal. Şi nu este vorba doar de dreptul la circulaţie sau de posibilitatea de a te instrui la alte standarde.

Intrarea oficială în Uniunea Europeană a însemnat dincolo de transformările societăţii şi cele personale, o revoluţie instituţională, impusă de conectarea şi armonizarea cu un alt fel de reguli şi proceduri. Au apărut departamente, agenţii şi un minister specializat.

 

surse: cersipamantromanesc. wordpress mediafax wikipedia youtube istoria.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *