Spiritul satului românesc dăinuie

Spiritul satului românesc dăinuie

Sâmbătă, o delegaţie a AMVVD condusă de preşedintele asociaţiei, slt.(rtg) Marius Apostol împreună cu președintele sucursalei AMVVD Vrancea – Marius Barbu, președintele sucursalei AMVVD Bacău – Raul Simion, președintele sucursalei AMVVD Iași – Catalin Dobrea, membri AMVVD – Andrei Pavel și Dumitru Florea, a participat la două activităţi de suflet în judeţul Suceava. Prima a fost în muzeul Veteranului din comuna Horodniceni, creat de membrul asociaţiei, rănit în teatrul de operaţii Afganistan caporalul Dumitru Florea, iar a doua la comemorarea a 12 ani de la trecerea în nefiinţă a eroului slt.(p.m.) Ioan Grosaru.
Ziua a început devreme. Delegaţia AMVVD a vizitat realizarea de suflet a membrului asociaţiei, cap. Dumitru Florea. El a fost rănit în 2017, în teatrul de operaţii din Afganistan. După ce şi-a revenit, cap. Florea a dorit să realizeze un mic muzeu unde tinerii din sat şi din împrejurimi să cunoască ceea ce înseamnă viaţa militarului român, sacrificiile sale şi ale familiei, precum şi realizările militarilor români în misiunile internaţionale. De asemenea, sunt prezentaţi cei 30 de eroi căzuţi la datorie în teatrele de operaţii. Alături de muzeul Veteranului se află o frumoasă expoziţie de costume şi obiecte populare. În ciuda spuselor despre ceea ce se întâmplă în zonele rurale, în mijlocul unui sat românesc, sufletul său dăinuie.

În continuare, delegaţia s-a deplasat în satul Păiseni, comuna Cornu Luncii la mormântul eroului slt.(p.m.) Ioan Grosaru, căzut la datorie acum 12 ani în teatrul de operaţii din Irak. Alături de membrii AMVVD, la ceremonia militară şi religioasă au participat şeful de stat major al Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere Decebal, col. Marcel Lică, col. Sorin Homeg de la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă Dr. Victor Popescu, din Timişoara, comandantul Batalionului 32 Cercetare Supraveghere Mircea, lt.col. Adrian Jianu, militari activi şi în rezervă, veterani de război, reprezentanţi ai filialei Suceava a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria, primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, preoţi, elevi ai Colegiului Naţional Militar Ştefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc şi ai şcolilor din Păiseni şi Cornu Luncii, localnici. S-a oficiat o slujbă religioasă în memoria slt.(p.m.) Ioan Grosaru, precum şi a celorlalţi camarazi căzuţi la datorie în ultimii ani în teatrele de operaţii. După alocuţiunile invitaţilor, slt.(rtg) Marius Apostol şi plt.adj. Mihai Onea din Batalionul 32 Cercetare-Supraveghere şi preşedinte al sucursalei Timişoara a AMVVD, fost coleg cu eroul Ioan Grosaru, au primit diplomele de cetăţeni de onoare a comunei Cornu Luncii. S-au oferit diplome şi plachete, totodată s-au depus și coroane de flori. Un gest extraordinar de apropiere şi legătură între comunitatea locală ce îl cinsteşte an de an pe eroul nostru şi Batalionul 32 Cercetare-Supraveghere a fost premierea de către comandantul unităţii, a lt.col. Adrian Jianu, a câştigătorilor ediţiei a IV-a din cadrul festivalului literar Ioan Grosaru.
La sfârşitul activităţii, copiii şi tinerii satului Păiseni, au prezentat un emoţionant moment artistic care a mişcat sufleteşte audienţa. De remarcat este sprijinul extraordinar acordat realizării monumentului eroului nostru, a ceremoniilor din fiecare an, precum și activitatea m.m.(rtg) Dumitru Davidel și a primarului comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, care s-au implicat extraordinar în tot ceea ce înseamnă păstrarea memoriei slt.(p.m) Ioan Grosaru și a eroilor cazuți la datorie în cele doua războaie mondiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *