SUFLET DE EROU alinat de copila cu mâini de aur / GALERIE FOTO-VIDEO

SUFLET DE EROU alinat de copila cu mâini de aur / GALERIE FOTO-VIDEO

Ce poate fi în mintea unui copil când știe că tatăl ei este plecat departe. Numai numele Afganistan ne dă fiori, dar să știi că una dintre cele mai dragi persoane din viața ta se află acolo?!

Pentru mulți dintre copiii de până-n 14 ani, Afganistan nu înseamnă decât o zonă, o denumire și atât. Pentru adulți, Afganistan este denumirea unei zone de conflict unde mulți militari români au avut de suferit.

Pentru Ioana, care are doar 12 ani și este un copil sensibil, conștiincios, curajos, generos, corect,  înseamnă durere și regret, înseamnă mult prea puțini ani petrecuți alături de tatăl ei, militar român cu trei misiuni în Teatru de Operații din Afganistan.

Își aduce aminte că, unele dintre cele mai fericite momente ale acelei perioade erau cele în care suna telefonul și la celălalt capăt era tati. Acest lucru se întâmpla o dată pe zi și atunci legătura era foarte slabă. Așa era în 2008.

„Într-o zi, dis de dimineață, aproape de sfârșitul misiunii, a sunat telefonul. Ioana s-a trezit bucuroasă, crezând că este tati, dar nu era el, ci o doamnă care ne-a dat cumplita veste. Tati fusese rănit”, își aduce aminte Olga Barbu, mama Ioanei.

„Au fost ore de coșmar în care nu puteam să-mi ascund durerea, ochii plânși, teama zilei de mâine. Au fost zile în care copilul meu nu a mai văzut zâmbet pe fața mea, au fost săptămâni pline de tristețe…. ”, și brusc își oprește relatarea doamna Barbu. Nu mai poate continua. Resimte durerea din suflet, ochii i s-au împăienjenit de lacrimi iar glasul a devenit sugrumat și tremurat…. „Mă scuzați…”. Așa s-a terminat discuția cu Olga Barbu, mama Ioanei.

Ioana întreba mereu: „De ce mami este tristă? De ce tati nu mai vorbește ca înainte?” Întrebări care răscolesc micul suflet al copilului. Întrebări nerostite care chinuiesc zi de zi mintea copilului

În scurt timp copila s-a maturizat brusc! Toate acestea au condus-o către pasiunea ei „pianul”, în care a găsit alinare. A devenit tăcută, s-a refugiat în muzică și și-a găsit un prieten, pe Maya – un cățeluș shi tzu – , care este mereu cu ea.

Învață bine și o atrag poveștile cu eroi. Are și ea eroul ei, și nu este unul imaginar, ci unul real. Pentru ea TATI este un EROU.

Din an în an a descoperit că îi place mai mult să cânte și nu a renunțat la pasiunea ei. Inimile părinților sunt încălzite în fiecare zi de acordurile pianului.

A înțeles mai bine decât mulți alții sacrificiul făcut de militarul veteran, de tatăl ei. Vrea, într-un fel, să-i dăruiască o parte din recunoștința purtată și luptă mereu să fie prima în tot ce face.

A câștigat mai multe premii la concursuri artistice: premiul I și II la Festivalul Muzicii Clasice, premiul II la Festivalul Elevilor Buzoieni, premiul I la Festivalul Concurs Național ,,Super Ministar”.

https://youtu.be/T2SdsORQYMA

 

Are înregistrate două piese în albumul „Vocea pianului” alături de alți colegi coordonați de unul dintre cei mai devotați preofesori de pian Beatrice Stoian.

A cântat cu pasiune, cu diverse ocazii, la Centrul Cultural și la Primăria din Râmnicu Sărat.

https://youtu.be/nhgnSQVgdpQ

Amintim că, în 9 iunie 2018,  ora 18, Asociația Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D.)  organizează la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgoviște, în curtea CRRR –AMVVD, spectacolul caritabil „SUFLET DE EROU VII”. Acolo, la eveniment, IOANA BARBU ne va încânta,  pentru câteva minute cu melodiile „SILENCE ” de Beethoven și „LOVE STORY ” de Francis Lai.

Evenimentul îşi propune strângerea de fonduri pentru construirea PRIMULUI CENTRU DE RECUPERARE REFACERE ȘI REABILITARE (C.R.R.R.) la standarde internaționale pentru tratarea și recuperarea fizică și psihică a militarilor veterani răniți în Teatrele de Operații, a militari veterani ce au rămas cu afecțiuni fizice si psihice pentru tot restul vieții, precum şi a familiilor militarilor căzuți departe de țară, sub drapelul României.

Locația se află aproape de Comuna Aninoasa, la Mănăstirea Dealu, județul Dâmbovița, unde, pe o suprafață de 102.000 mp2, AMVVD vrea să finalizeze construirea acestui centru care va cuprinde spații de tratament, cazare, recreere, locuri de joacă pentru copii, alte facilități pentru tratament și odihnă.

Credem că este important să participăm la acest proiect îndrăzneț în amintirea militarilor care nu au mai putut strânge în brațe persoanele dragi, din respect pentru militarii care s-au întors acasă cu mari probleme medicale (cu ambele picioare paralizate, fără membre sau cu tot felul de tije în corp) și cu afecțiuni post-traumatice și din solidaritate cu familiile pentru care cei dragi sunt acum nume pe o cruce  în cimitirul militar și a căror amintire o poartă, cu durere, în suflet.

La spectacol ne vor încânta: Reprezentativa Armatei României, Brigada 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, Trupa Maxim, Florin Chilian, RAOUL,  Ovidiu Someș Purdea, Radu Ciordaș, Nicoleta Vasile, Simona Dinescu, Trifu și Târgoveții, Ansamblul artistic Sonțe, Ioana Barbu și Andra Maria Petre.

Prezentator:  Monica Ghiurco (Televiziunea Română)

Vă așteptăm cu deosebită plăcere să luați parte la spectacolul caritabil, alături de noi VETERANII, artiști, ambasadori, oameni politici, oameni de cultură, numeroase persoane din societatea civilă și, dacă considerați că putem beneficia de atenția și sprijinul dumneavoastră, suntem deschiși la orice discuție sau parteneriat.

Noi, veteranii care am servit interesul României în Teatrele de Operații, considerăm o onoare și un privilegiu dacă dumneavoastră vă veți alătura cauzei noastre și ne veți susține.

***

„Trebuie să mulţumim cu emoţie adâncă militarilor şi civililor români, decedaţi sau răniţi, care s-au sacrificat în diverse Teatre de Operaţii, în unele dintre cele mai periculoase locuri din lume, aducând legitimitate, recunoaştere şi apreciere României. Faptele voastre vor rămâne în paginile de istorie a României pentru a servi drept model generaţiilor următoare.”

Participarea personalului Armatei României la misiuni în Teatrele de Operatii se desfășoară în condiții de risc ridicat, iar evenimentele sunt soldate, de multe ori, cu pierderi nedorite de vieți sau cu vătămări grave fizice și psihice în rândul militarilor.

EROII NU MOR NICIODATĂ!  Cinste și onoare memoriei lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *