Ziua de 30 aprilie 2018. Teatrul de Operații din Afganistan își cere, din nou, tributul de sânge

Ziua de 30 aprilie 2018. Teatrul de Operații din Afganistan își cere, din nou, tributul de sânge

În țară e o zi frumoasă de primăvară. Este zi liberă pentru o parte din bugetari iar aceștia  inundă rețelele de socializare cu fotografii din locurile de poveste în care au ajuns. În mediul militar, curg mesajele dedicate Zilei Infanteriei Române – ,,Regina Armelor”, Zilei Cooperării civili-militari (CIMIC), Zilei Logisticii Militare și felicitările pentru militarii care slujesc în Armata României.

Deodată, o veste ca un trăznet lovește din Teatru de Operații – Afganistan: 8 militari români ai Batalionului 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel au fost victimele unui atentat sinucigaș. Plutonierul major Ionescu Marius Valentin (41 de ani, căsătorit, aflat la a treia misiune în Afganistan), plutonierul Rădoi Eugen Luci (39 de ani, căsătorit, o misiune în Kosovo, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Ganță Adrian Bogdan (40 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popescu Florin Adrian (38 de ani, căsătorit, aflat la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a David George Marian (34 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Radu Ionel (39 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan), caporalul clasa a III-a Popelcă Petre (43 de ani, căsătorit, la a treia misiune în Afganistan) și caporalul clasa a III-a Bădulescu Nicolae Marian (43 de ani, căsătorit, la a doua misiune în Afganistan) au fost răniți în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ținta unui autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device).

Pentru o clipă, timpul se oprește în loc. Apoi încep întrebările și rugăciunile pentru cei aflați în misiune, departe de casă și de țara pe care o reprezintă cu profesionalism și demnitate în lume.

Familiile celor plecați în misiune au amuțit și încearcă să ia legătura cu aceștia. Tremură la orice telefon și la orice nouă știre despre nefericitul eveniment. Se știe că familiile celor răniți vor fi contactate primele. Suntem siguri că își doresc ca telefonul să nu sune, iar când acesta sună inima le sare din piep ca nu cumva, la celălalt capăt al firului, un oficial al Armatei să îi anunțe ceea ce ei se roagă fierbinte să nu să se fi întâmplat.

La mii de kilometri distanță, sub soarele dogorâtor al Afganistanului, alte inimi de români tremură până să ia legătura cu cei dragi de acasă. Să-și liniștească familiile și să el spună că sunt bine și că, din fericire, nu ei sunt cei care au fost la un pas de moarte, pe drumurile pline de praf ale statului asiatic.

Dar, pentru opt familii din România, telefonul care a sunat a fost cel de care se temeau cel mai mult:  oficialii Armatei României i-au anunțat că fiul, soțul, tatăl lor a fost rănit dar că se află în siguranță la  spitalul din Kandahar. În același timp, 8 inimi de români au bătut cu emoție și neliniște în Kandahar până când au reușit să știe că s-a luat legătura cu cei dragi și că li s-a spus că Dumnezeu i-a apărat pe cât a putut iar rănile suferite nu-i vor împiedica să se întoarcă acasă, în țara și la oamenii pe care îi iubesc.

E un cer mai albastru ca niciodată pe pământ românesc. Mii de români continuă weekendul prelungit în locuri de poveste din țară sau străinătate. 8 familii mulțumesc lui Dumnezeu că cel drag, plecat să apere pacea în lume, a supraviețuit atacului terorist. Departe de țară, de Ziua Infanteriei Române – ,,Regina Armelor”,  de Ziua Cooperării civili-militari (CIMIC), de Ziua Logisticii Militare, Teatrul de Operații din Afganistan și-a cerut, din nou, tributul, scriind cu litere de sânge o nouă filă din istoria trupelor românești participante la misiuni de menținere a păcii în străinătate.

 

Un comentariu

  • Pingback: URL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *