14 iulie – Ziua Transmisioniștilor Militari. La mulți ani camarazilor care servesc această armă!

14 iulie – Ziua Transmisioniștilor Militari. La mulți ani camarazilor care servesc această armă!

Ziua Transmisioniștilor Militari este sărbătorită anual la 14 iulie pentru a marca data la care, în anul 1873, a fost aprobată înființarea primei secții de telegrafiști militari în cadrul Batalionului de geniu al Armatei României. Astfel, prin Înaltul Decret nr. 1303 semnat de principele Carol la 14 iulie 1873 au apărut transmisiunile militare organizate ca specialitate militară distinctă după Războiul de Independență (1877-1878).

Primul ofițer telegrafist din Armata României, care se ocupa cu instruirea practică a militarilor în domeniul transmisiunilor, a fost căpitanul Grigore Giosan întemeietorul primei școli de telegrafie militară ce a participat la cursuri de formare în țările din vestul Europei.

Apariția și dezvoltarea transmisiunilor militare este esențială pentru buna comunicare în cadrul oricărei armate care are nevoie de informații ca să fie bine organizată și condusă. Dacă la început, pentru a transmite informații erau folosite mijloacele aflate la îndemână în acele vremuri (sunetele, focul, comunicarea prin porumbei și prin ștafetă), în prezent, acestea au fost înlocuite cu mijloace tehnice dintre cele mai performante.

Transmisiunile, ca armă militară, au suferit numeroase reorganizări până la evenimentele din decembrie 1989. În 1993, s-a constituit Comandamentul Transmisiunilor, Informaticii și Electronicii în cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, transformat în Comandamentul Transmisiunilor în anul 1997, respectiv  Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii în anul 2006.

La ceas aniversar, AMVVD urează colegilor transmisioniști multă sănătate și la cât mai multe realizări!

La mulți ani!

Foto: MApN

Tehnica de transmisiuni folositã în cele douã rãzboaie mondiale (The Two World Wars Signalling equipment show)- foto Eugen Mihai

Exponate din domeniul transmisiunilor (Items from the signalling equipment show)- foto Eugen Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *