19 mai 1932- Paraşutista română Smaranda Brăescu a stabilit recordul mondial de altitudine sărind de la 7.233 metri

19 mai 1932- Paraşutista română Smaranda Brăescu a stabilit recordul mondial de altitudine sărind de la 7.233 metri

Saltul a avut loc în Sacramento, California. Recordul acesteia a rezistat până în 8 mai 1951 şi a fost doborât tot de un român, Doru Negulici, care a sărit 7.250 în 104 secunde. Smaranda Brăescu, (21 mai 1897 Hănțești – 2 februarie 1948, Cluj) a fost prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA).

S-a născut în satul Hănţeşti, comuna Buciumeni, din judeţul Tecuci (interbelic), actual în judeţul Galaţi. Între anii 1924-1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din Bucureşti, secţia de Artă Decorativă şi Ceramică. La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu paraşuta, de la înălţimea de 600 de metri.

La 2 octombrie 1931 câştigă titlul european la paraşutism, în urma unui salt de la înălţimea de 6000 de metri, depăşind şi recordul american de 5384 metri. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de Aur. Proprietară a două avioane, un biplan de tip Pevuez şi un bimotor de tip Milles Hawk, cu cel de-al doilea, în 1932 a stabilit primul record de traversare a Mării Mediterane în 6 ore şi 10 minute, străbătând distanţa de 1100 km, între Roma şi Tripoli. În acealaşi an 1932, la 19 mai, devine campioană mondială la paraşutism, în urma unui salt realizat cu o paraşută de construcţie românească, de la înălţimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute, acest record fiind depăşit cu doar câţiva metri, abia peste 20 de ani. Recordul său a fost omologat de aeroclubul din Washington.

A fost una din puţinii instructori de paraşutişti militari. A activat ca instructoare la Batalionul 1 de paraşutişti de la Băneasa. În timpul războiului a fost activă ca pilot în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit. A fost condamnată de comunişti la închisoare în contumacie, nefiind găsită în procesul „Sumanele Negre” ca făcând parte din Mişcarea Naţională de Rezistență (MNR) organizaţia „HAI” împreună cu comandantul Companiei de Misiuni Speciale din cadrul Batalionului Paraşutişti căpitanul Mihai Ţanţu şi Victor-Ionel Sassu (ofiţer paraşutist). Ascunsă de oameni de suflet – prof. univ. Ion I. Gheorghiu din Iaşi şi preotul Matei Dumitru – nu a mai fost găsită niciodată și nu i se cunoaște locul unde a fost îngropată. A fost căutată şi de oficialităţile sovietice pentru a face instrucţia soldaţilor sovietici.  O versiune acceptată este că a fost înmormântat ăla Cluj sub un nume fals.

Eroina fără cruce – Smaranda Brăescu o femeie cu spirit ROMÎNESC și dragoste de țară! Glorie eternă Eroilor Români!

Sursă foto: stiritvr1. antena3.ro, adevarul.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *