Legea Veteranilor intră pe ultima sută de metri spre adoptare

Legea Veteranilor intră pe ultima sută de metri spre adoptare

În urma întrevederilor avute de delegația Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, referitoare la Proiectul de Lege pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.

Din partea  MApN  au participat reprezentanți din Departamentul  pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Direcția Juridică, Direcția Generală Financiar-Contabilă, conduși de domnul Colonel Valeriu ROȘU-Locțiitorul șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului iar din delegația AMVVD au participat Marius Apostol, Dan Cosma si Adrian Iloiu.  

Au fost convenite și ultimele detalii, printre care enumerăm :

 •personalul participant care a participat, cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ, la acțiuni militare desfășurate în teatrul de operații are calitatea de „Veteran din teatrele de operații”.

 •răniților, militarilor invalizi, civililor invalizi, personalului participant care a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice li se atribuie calitatea de „Veteran din teatrele de operații”, indiferent de durata participării la acțiuni militare desfășurate în teatrul de operații.

•calitatea prevăzută la alin. (1) şi (2) se conferă potrivit ordinului conducătorului instituţiei din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

 •o sumă forfetară lunară, neimpozabilă, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru personalul în activitate;

•o indemnizație lunară, neimpozabilă, în valoare de 1000 de lei, după trecerea în rezervă sau retragere;

Amintim că, Legea urmează să se aplice tuturor angajaților sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Sunt stabilite, totodată, și drepturi pentru invalizi, răniți, văduve și urmași ai celor decedați pe teritoriul național.

Pe această cale dorim să mulțumim pentru implicare și susținerea necondiționată a ministrului Apărării Naționale – domnului Nicolae Ionel Ciucă.

Împreună Susținem Veteranii

Onoare și Respect

3 comentarii

  • Felicitări, Doamne ajuta, speram ca se vor rezolva si aproba cât mai curând posibil

    Tutunaru Flori Reply
  • Sa dea Dumnezeu sa se implineasca! Dar pana atunci, nu ar fi un pas sa se dea OMM/SOSP ca si spor la cuantumul pensiei asa cum este prevazut in lege dar Casa sectoriala de pensii a MApN nu o aplica? Celor din MAI li se aplica incepand cu 01.01.2020 neconditionat de niciun raport, recalcularea facandu-se din oficiu, la ordinul ministrului MAI.

    Gabriel Tolea Reply
  • Felicitari!

    Stan Stefan Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *