Pios omagiu sublocotenenților (pm) Cristian-Petru Filip și Marius Florin Sfecheş

Pios omagiu sublocotenenților (pm) Cristian-Petru Filip și Marius Florin Sfecheş

     1 octombrie 2010

     Sublocotenentul (p.m.) Cristian-Petru Filip a căzut la datorie la 01 octombrie 2010, în Afganistan. Blindatul ușor în care se afla, a sărit în aer când a trecut peste o bombă artizanală, amplasată de talibani. Atacul a avut loc în jurul orei 10.30, ora României, în provincia Zabul, la aproximativ 40 de kilometri de Qalat.
Militarul făcea parte din Batalionul 812 Manevră ,,Șoimii Carpaților”.

      A fost decorat, de către Președintele României cu Ordinul „Virtutea militară” în grad de „Cavaler” cu însemn de Război și înaintat în gradul de sublocotenent post-mortem.
În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sublocotenentului (p.m.) Cristian-Petru Filip, i s-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Bistrița, județul Bistrița-Năsaud din 07.10.2010 și conform HCL nr. 76 din 2011, i s-a atribuit un nume de stradă în același municipiu.

     Pe data de 1 octombrie 2010, sergentul major Marius Florin Sfecheș a căzut la datorie, în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE, în care se afla. Atacul s-a produs în provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat.  În urma atacului, militarului i s-a acordat primul ajutor și a fost evacuat cu un elicopter la Spitalul din Baza militară Lagman. Cu toate eforturile întreprinse de echipa medicală, nu s-a mai putut face nimic în privința sergentului major Marius Sfecheș, acesta fiind declarat decedat. Militarul făcea parte din Batalionul 812 Manevră „Șoimii Carpaților”

      Marius s-a născut la data de 15 noiembrie 1984, în localitatea Beclean, jud. Bistrița – Năsăud. În anul 2003, a absolvit Grupul Școlar Agricol cu durata de 4 ani. Studiile militare le-a finalizat în anul 2007, absolvind cu gradul de sergent cursurile Centrului de formare a subofițerilor în activitate, filiera indirectă – Promoția „Integrare Europeană”. În urma rezultatelor foarte bune obținute în procesul de instrucție, a fost înaintat la gradul de sergent major, în anul 2010.
În semn de recunoștință și apreciere pentru devotamentul excepțional dovedit pe timpul executării misiunii din teatrul de operații din Afganistan, în care și-a sacrificat viața, sergentul major Marius Florin Sfecheș a fost înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent. La propunerea ministrului apărării naționale, Președintele României, l-a decorat pe sublocotenentul Marius Florin Sfecheș cu Ordinul Național „Steaua României” în gradul de ,,Cavaler” , cu însemn pentru Război (post-mortem).
      În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sublocotenentului (pm) Marius Florin Sfecheș i s-a acordat titlul de ,,Cetățean de Onoare” al comunei Șintereag, județul Bistrița din anul 2010.

     Pentru ceea ce au fost și continuă să fie, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ”Sf.Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” luptă să le țină memoria vie, căci: EROII NU MOR NICIODATĂ!

     Cinste și onoare memoriei lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *