Veteranii teatrelor de operaţii, trataţi cu realitatea virtuală

Veteranii teatrelor de operaţii, trataţi cu realitatea virtuală

Răniţii, invalizii sau cei cu diferite traume psihice, suferinţe căpătate în misiunile din teatrele de operaţii internaţionale, membrii ai Asociaţiei militarilor veterani şi a veteranilor cu dizabilităţi (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir”, vor beneficia de servicii gratuite de asistenţă psihologică, oferite de către specialiştii clinicieni de la Centrul naţional militar de psihologie şi sănătate comportamentală al Armatei României.

Consilierea este posibilă datorită unui acord de furnizare a serviciilor psihologice, semnat de colonelul Vasile Marineanu, şeful centrului, şi sublocotenentul în retragere Marius Apostol, preşedintele AMVVD.

Protocolul perfectat este primul de acest fel, stabilit între Centrul naţional militar de psihologie şi sănătate comportamentală şi o asociaţie care reprezintă interesele militarilor veterani şi a veteranilor cu dizabilităţi, reprezentând un mare pas înainte în asigurarea unei asistenţe psihologice de înalt nivel calitativ, atât de necesară pentru tratarea victimelor stress-ului post-traumatic.

Psihologii militari vor oferi consiliere inclusiv prin intermediul Echipamentului de Realitate Virtuală şi Platformei Informatice de Telepsihologie Militară. Practic, veteranii vor fi introduşi, cu ajutorul unui dispozitiv special, într-un scenariu virtual, conceput de clinicieni, care simulează situaţiile reale de luptă, generatoare de traume psihice.

De prevederile acestui acord vor beneficia inclusiv poliţişti, jandarmi şi pompieri militari, membri AMVVD şi participanţi în teatrele de operaţiuni, ce pot suferi traume psihice chiar în urma misiunilor dramatice îndeplinite zi de zi, cum ar fi stingerea unor incendii şi explozii de proporţii, soldate cu multe victime, sau intervenţiile la accidente rutiere şi tehnologice grave ori pentru îndepărtarea urmărilor calamităţilor naturale, urmărirea unor infractori deosebit de periculoşi sau violenţele ce pot să apară la restabilirea ordinii publice.

Semnarea acordului de furnizare a serviciilor psihologice a avut loc pe data de 12 februarie a.c., la sediul Centrului naţional militar de psihologie şi sănătate comportamentală.

Împreună Susținem Veteranii.

Onoare și Respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *