AMVVD Asociația Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir

Oamenii din spatele timpului – veteranii de război

DISTRIBUIE
Lt.col. Barbulescu Petre Anton

Locotenent colonel în retragere BĂRBULESCU PETRE-ANTON în vârstă de 98 de ani se numără printre puținii veterani în viață, participanți la cel de al Doilea Război Mondial, ai municipiului Sighișoara.


Militari din cadrul Batalionului 72 Apărare CBRN ,,NEGRU-VODĂ” l-au vizitat pe veteran, au ajutat la pregatirea locuinței pentru sărbătorile de iarnă și l-au aprovizionat cu câteva alimente.


Născut în Craiova în data de 08 niembrie 1923, a fost încorporat la data de 03.11.1943, participând la Campania militară din Est în calitate de comandant pluton mitraliere grele în luptele din jurul orașului ODESA. Veteranul a împărtășit militarilor în special luptele din zilele de 13-20 septembrie 1944 la Paulis-Radna, cand elevii ostasi si comandantii lor din scoala Militara Radna, constituiti in Detasamentul Paulis, au facut suprema jertfa in luptele cu trupele hitleriste si horthyste ce invadasera Nord-Vestul Romaniei dupa odiosul Dictat de la Viena.

Întiparit în memorie i-a rămas distrugerea carelor de lupta ale Diviziei Blindată Nr. 1 ungară „Budapesta”, împotriva cărora a luptat timp de o săptămână, trupele române au rezistat unui inamic superior atât ca număr cât și ca tehnică de luptă. Pe Valea Mureşului ofensiva era dusă de Divizia maghiară Budapesta, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, însă înaintarea i-a fost oprită la Păuliş de un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 artilerie grea, în total peste 1.800 de militari.
Între 13 – 20 septembrie 1944, ostaşii români au rezistat eroic unui inamic mult superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă.

Veteranul a fost recompensat cu medalii

Veteranul a fost recompensat pentru faptele sale de armă prin următoarele decorații:
– Medalia „Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial, 1941-1945” care se instituie pentru a comemora serviciile militare aduse statului roman in timpul celui de-al doilea razboi mondial;

-Medalia ,, Barbatie si Credință clasa a III”.

A fost foarte amabil și s-a bucurat de vizita noastră, și noi militarii Batalionului 72 Apărare CBRN „Negru Vodă” il vom sprijini ori de câte ori este nevoie.

Sucursala AMVVD Sighișoara, prin președintele Plt Adj pr Țuca Petru.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.