AMVVD Asociația Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir

1 Iulie Ziua Muzicilor Militare din România. ONOARE ȘI RESPECT PENTRU ACEȘTI MINUNAȚI MUZICIENI MILITARI!!!

DISTRIBUIE

1 iulie este data la care se împlinesc 188 de ani de la înființarea muzicilor militare moderne.
În 1830 este înfiintata Armata Natională permanentă, numita de contemporani “Straja Pamântească”.
Prima fanfară militară a fost înființată la Iași, la 1 iulie 1831, în cadrul „Strajei Pamântești”.
În perioada de după războiul de independență s-a hotărât ca la fiecare regiment de dorobanți să se constituie câte o muzică militară sub denumirea de „fanfară”.
La 10 octombrie 1936 a fost înființată „Școala elevilor muzicanți militari”, instituție menită să asigure pregătirea și formarea personalului muzicilor militare.
În anii ce au urmat, muzicile militare au constituit o prezență permanentă la sărbători naționale, manifestări social-politice, culturale și nu în ultimul rând, în momentele fierbinți ale zbuciumatei noastre istorii. În tumultul revoluției de la 1848 din Țările Române, fanfarele erau prezente în mijlocul poporului amplificând entuziasmul acestuia pentru realizarea idealurilor avansate ale vremii..
O prezență activă au avut-o formațiile de fanfară si în perioada înfăptuirii unirii Principatelor Române din 1859, când “cu Hora Unirii îl primea muzica militară pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza”.
În 1867, în cadrul Ministerului de Război se instituie funcția de “inspector general al muzicilor militare”, funcție în care este numit șeful de muzica clasa I, căpitan Eduard Hübsch.
În perioada de după războiul de independență, avându-se în vedere numărul relativ mic de muzici militare, prin Decizia ministerială nr. 114 din 25 iulie 1880, s-a hotărât ca la fiecare regiment de dorobanți să se constituie câte o muzică militara sub denumirea de “fanfară”.
Începând cu 26 mai 1895, la conducerea muzicilor militare, în funcâia de inspector este numit Iosif Ivanovici, autor al celebrului vals “Valurile Dunării”.
El a înzestrat muzicile militare cu instrumente noi, repertoriu valoros și divers, sprijinind în același timp, activitatea de pregătire a viitorilor instrumentiști militari
La 10 octombrie 1936 ia fiinţă ,,Şcoala elevilor muzicanți” institutie menită să asigure pregătirea și formarea personalului muzicilor militare..
La timpul respectiv această școala a constituit prima forma de învățământ muzical preuniversitar din țara noastră.
Paralel cu perfecționarea organizatorică și în plan profesional a muzicilor existente la 15 iunie 1954 are loc un eveniment cu largi rezonanțe: ia ființă o formație etalon, unicat în armata și în tara Muzica Reprezentativă a Armatei.
Orchestrele militare au ajuns la performante remarcabile, la posibilități multiple de abordare, ținzându-se spre o integrare la nivelul marilor orchestre simfonice.

În decursul anilor,  Muzica Reprezentativă a Armatei ne-a ajutat și pe noi, A.M.V.V.D. , la diferite evenimente organizate, fie de cinstire/omagiere a militarilor veterani ai teatrelor de operații , fie caritabile pentru construirea primului centru de recuperare și refacere al veteranilor (CRRV – AMVVD).

Monumentul Muzicii Românești va fi inaugurat de Ziua Muzicilor Militare

Inaugurarea oficială a monumentului de cinstire a înaintașilor muzicii a căror muncă și moștenire nu a fost băgată în seamă de autorități, va avea loc într-o ceremonie cu protocol militar, pe 1 iulie, de Ziua Muzicilor Militare.

Monumentul Muzicii Românești este dedicat marilor compozitori, dirijori, interpreți, prezentatori, textieri, instrumentiști și alții asemenea care, de-alungul timpului ”au construit fundamentul solid al repertoriului bogat, valoros şi fără vârstă al muzicii româneşti, lăsând în urma lor repere esenţiale pentru evoluţia şi continuitatea acestei arte atât de îndrăgite de marele public”, așa cum este consemnat pe actul cimentat în soclul sculpturii. Ansamblul memorial a fost conceput de artistul plastic Valentin Tănase,, directorul Studioului de arte plastice al armatei, iar iniţiativa a aparţinut generalului-locotenent dr. Cătălin Zisu, comandant şi coordonator al Instituţiilor de Cultură din Armata României..

Acesta este amplasat pe Bulevardul Iuliu Maniu, în fața Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale, într-un spațiu deschis. Este singurul monument al muzicii din țară.

Lucrarea este realizată conform unei tehnologii actuale, fiind turnată din răsină.
Este mai ieftină decat o sculptură în bronz și poate fi executată mai repede.
Un alt avantaj este că nu oxidează, nu își schimbă culoarea, este impermeabilă și are un grad de ignifugare ridicat.

Tot astăzi va fi prezentată publicului Cartea Monumentului Artiștilor Muzicii Românești, în paginile căreia se regăsesc numele tuturor artiștilor omagiați – un adevărat compendiu al artei noastre muzicale.

Ceremonia de sfinţire a locului în care este amplasat Monumentul artiştilor muzicii româneşti şi aşezarea hrisovului la temelia acestuia a avut loc la 4 iunie 2019.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.