AMVVD Asociația Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir

PE DEALU COȘNA, NE-AM OMAGIAT OSTAȘII CĂZUȚI LA DATORIE SUB DRAPELUL ȚĂRII

DISTRIBUIE

Dimineața zilei de 12 august 2022, ora 9.30.

La 784,3 m altitudine, pe Dealul Coșna, locul unde s-a dus lupta în Primul Război Mondial, în anul 1917, ce a reprezentat unul dintre momentele cheie ale celei de-a treia Bătălii de la Oituz, acolo unde acum se află ANSAMBLUL MONUMENTAL COMEMORATIV, ridicat în memoria ostașilor căzuți la datorie, a fost împânzit de militari, veterani ai teatrelor de operații, adulți și copii. Se adună cu toții.

Sute de cetățeni împreună cu reprezentanți ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sf Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” din Bacău, București, Vrancea, Botoșani, Iași, Neamț, Vaslui și Miercurea Ciuc, reprezentanți ai Primăriei Pârgărești, ai Asociației Prospectorii Istoriei, ai Asociației Regimentul 15 Infanterie, de reprezentanți ai Statului Major al Apărării, ai Filialei Iași ai Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand”, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Bacău, reprezentanții Grupului de acțiune „Ansamblul Monumental Coșna”, dar și de reprezentanți ai Ambasadei Republicii Franceze în România, Ambasadei Republicii Federale a Germaniei în România au poposit să cinstească memoria ostașilor români care și-au jertfit viața pentru țară, sub drapelul României.

Ora 10.00, începerea evenimentului printr-un ceremonial militar și religios.
S-a intonat IMNUL NAȚIONAL și a început slujba religioasă de pomenire a eroilor oficiată de preoți ai bisericilor ortodoxe și romano-catolice. Au urmat alocuțiunile organizatorilor și ale oficialilor prezenți la eveniment ce au evidențiat faptele de vitejie și exemplele de curaj, datorie împlinită și iubire față de țară și depunerea coroanelor de flori, ceremonia s-a încheiat cu defilarea militarilor pe acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei Bacău.

După mai bine de 2 ore de ceremonial au urmat momentele mult așteptate de comunitate, de copiii prezenți: exercițiile demonstrative. Spre bucuria celor prezenți, zona Coșna a fost survolată de aeronave de la Baza 95 Aeriană, din Bacău, IAR-99 Șoim și IAR 330 SOCAT.

A urmat coborârea în rapel a veteranilor de la Batalionul 53 Comando, unde la manșa elicopterului s-a aflat chiar comandantul de la Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, comandorul Ioan Mischie, iar la turnul de control, un membru AMVVD Bacău.
Un alt punct de atracție a fost zona în care AMVVD Bacău a expus replici ale obiector de luptă și vesta de protecție a celor de la Forțe pentru Operații Speciale ce a fost purtată de către militari în teatrele de operații din Afganistan.

 La final, ca în fiecare an, în tranșeele reconstituite pe locul în care s-au dat bătălii acum peste 100 de ani a fost recostituit un moment de luptă de pe Dealul Coșna, realizat de către membrii Asociației „Tradiția Militară”, echipați cu uniforme și arme specifice perioadei din Primul Război Mondial.

Mulțumim și pe această cale edilului Comunei Pârgăreşti, domnul Gheorghiță Marius Gabriel, pentru invitația de a ne afla printre organizatori și, așa cum v-am obișnuit, AMVVD Bacău împreună cu sucursalele din zona Moldovei – Vrancea, Botoșani, Iași, Neamț – și sucursala AMVVD Miercurea Ciuc au reușit să se mobilizeze și să realizeze momente de neuitat la noutatea evenimentului. Celor care cred și au fost alături de AMVVD, prin reprezentanți: Fundația „General Grigore Baștan”, Cătălin Bejan și Dorin Bejenaru de la televiziunea „DeBacău”, poetului Florin Sava, dar nu în ultimul rând, MApN pentru încrederea acordată asociației, pentru toate aprobările primite. ONOARE ȘI RESPECT!

Din mari străbuni ne tragem, noi, Neamul Românesc
Și-n cumpene de vremuri, prin zgomotul lumesc,
Arareori ne facem vreun timp curat și sfânt
Să ne-onorăm strămoșii prin faptă și cuvânt…

Azi haideți dar cu toții, pe cei trecuți la Ceruri
Să-i onorăm aievea prin sfinte adevăruri
Și-apoi prin tot ce suntem, în fiecare ”azi”,
Să bucurăm bătrânii ce încă ni-s rămași…

Că-i drept să-i recunoaștem cu dragul cuvenit
Pe cei ce ne-au dat darul cel mai neprețuit,
Pe cei ce ni-s părinți, bunici și străbunici,
Mari suflete din care… noi suntem ”azi” și-”aici”!

(Fragment din poezia „EROI ȘI SFINȚI”, autor Florin Sava)

Amintim că, Ansamblul Monumental ridicat pe Dealul Coșna are și rolul de a evidenția solidaritatea și respectul acordat militarilor francezi care s-au jertfit alături de trupele române pentru izbânda comună în Marele Război. Prima cruce a Ansamblului este dedicată memoriei ostașilor români, iar cea de-a doua cruce este înălțată pentru locotenentul erou Paul Édouard Berge din Misiunea Militară Franceză, căzut eroic în luptele de pe Dealul Coșna pe 10 august 1917, în fruntea militarilor din Regimentul 16 Infanterie ,,Suceava”.

De ce Dealul Coșna?

„Pentru că acest obiectiv reprezenta, potrivit aprecierii adversarilor, „ultima redută a înaintării germane spre Moldova”. Printre comandanții trupelor germane de elită aduse în acest sector (Alpenkorps, Regimentul Württenberg) se afla și locotenentul Erwin ROMMEL, viitorul feldmareșal din cel de-al Doilea Război Mondial. Dealul Coșna, alături de rezistența la Măgura Cașinului, Dealul Cireșoaia și alte locuri din zonă, este aliniamentul unde jertfa și eroismul Armatei Române au înfrânt ambițiile invadatorilor sub deviza „Pe aici nu se trece !”, alăturăndu-se în mod strălucit victoriilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz, care au asigurat supraviețuirea statului roman și premisele înfăptuirii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.” conform historia.ro

Dealul Coșna (784,3 m altitudine maximă este o structură anticlinală care face parte din Munții Nemira. Lupta dusă în Primul Război Mondial în anul 1917 pentru stăpânirea acestei înălțimi (lupta de la Coșna) a reprezentat unul dintre momentele cheie ale celei de-a treia Bătălii de la Oituz.

Bătălia de la Oituz (1917)

A Treia Bătălie de la Oituz a fost o confruntare militară complexă desfășurată între armata română sprijinită de trupele Republicii Ruse, împotriva trupelor germane și austro-ungare, în timpul campaniei militare românești din 1917 din Primul Război Mondial. Bătălia – purtată în perioada 26 iulie/8 august – 9/22 august 1917 s-a desfășurat pe axele principale ale văilor Slănicului, Oituzului și Cașinului din județul Bacău și a avut ca scop strategic – de partea Puterilor Centrale pătrunderea în valea Trotușului spre Onești și apoi spre Adjud pentru a se face joncțiunea cu armatele amice aflate în ofensivă la Mărășești, iar de partea României pe acela de apărare și de menținere a liniei frontului.

Noi stăm şi astăzi strajă-ndelungată,
Sus, sus, la ale veşniciei porţi
Să aducem iarăşi jertfa ne’ntinată,
Luaţi aminte, noi nu suntem morţi!

Cum stăm noi jertfă lângă Dumnezeu,
Din noi se-nalţă flacăra cea vie,
Prin care-n ceruri amintim mereu
Că este pe pământ o Românie.

(Versuri din poezia „Eroi au fost, eroi sunt încă!” de Zorica Lațcu)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.