30 Aprilie – Ziua Cooperării civili-militari (CIMIC)

30 Aprilie – Ziua Cooperării civili-militari (CIMIC)

Ziua cooperării civili-militari este sărbătorită anual la 30 aprilie, dată la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente.
CIMIC (cooperarea civili — militari) este un concept NATO, folosit, de obicei, pe perioada operațiilor de sprijin al păcii. El reprezintă totalitatea acțiunilor întreprinse pentru a stabili și a menține cooperarea între comandanții militari, populația civilă și instituțiile din zona de operații, în vederea asigurării unui climat de securitate. Structurile CIMIC își desfășoară activitatea în sprijinul conducerii acțiunilor militare, desfășurate cu ajutorul instituțiilor civile și al populației, pe timpul pregătirii și desfășurării acțiunilor militare.
Pe de altă parte, CIMIC acționează în sprijinul autorităților administrației publice centrale sau locale și al populației, pentru restabilirea ordinii constituționale după încetarea ostilităților, pentru normalizarea situației în zonele de conflict sau pentru înlăturarea efectelor dezastrelor naturale sau industriale. De asemenea, un alt element important îl constituie acordarea sprijinului în realizarea unor proiecte de infrastructură, educație și asistență umanitară.
 LA MULȚI ANI, colegilor din CIMIC!
 Sursa (text și foto): MApN, Cersipamantromânesc, Ciprian Pauga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *