AMVVD Asociația Militarilor Veterani si Veteranilor cu Dizabilitati Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir

AMVVD – „Vocea veteranilor TO va fi auzită?” – protest în fața sediului MApN

DISTRIBUIE

În data de 9 mai 2024, în București, membrii veterani TO ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” au participat la un protest pentru a-și exprima nemulțumirea față de nedreptățile și discriminările politice manifestate față de ei și față de alți militari activi, în rezervă și retragere din grupul profesional al SAOPSN. Acest protest a reprezentat un moment încărcat de emoție, reflectând frustrările veteranilor din teatrele de operații.
Protestul a cuprins trei momente: protestul din fața sediului MApN, întâlnirea reprezentanților asociațiilor participante la întâlnirea cu ministrul apărării și manifestarea de susținere a drepturilor militarilor în fața sediului Camerei Deputaților.
La întâlnirea de la MApN cu ministrul apărării și echipa sa de specialiști, AMVVD a fost reprezentată de președintele asociației, domnul Marius Apostol.
Corelarea soldei de grad a cadrelor militare în rezervă și retragere cu cea a activilor, modul de stabilire a impozitului pentru pensiile militare de stat, situația ajutoarelor la trecerea în rezervă și alte aspecte legate de remunerație și beneficii au fost printre solicitările participanților.
Discuțiile au fost tehnice, aplicate, tensionate în unele momente, cu prezentarea punctelor de vedere ale tuturor părților.
Pe problematica corelării soldei de grad a cadrelor militare în rezervă și în retragere cu cea a activilor s-a convenit ca reprezentanții asociațiilor să transmită în perioada imediat următoare amendamente la Legile nr. 80/1995 și 223/2015 în această legislatură, urmând ca MApN să nu se opună acestora.
Participanţii la întâlnire au abordat principalele preocupări şi subiecte de interes pentru rezerviştii militari referitoare la corelarea componentei corespunzătoare soldei de grad din pensia militară cu solda de grad a militarilor în activitate, modul de stabilire a impozitului lunar pentru pensiile militare de stat, situaţia ajutoarelor stabilite la trecerea în rezervă sau direct în retragere, conform prevederilor legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, soluţiile pentru creşterea calităţii asistenţei medicale pentru personalul militar în rezervă şi în retragere şi membrii familiilor acestora, precum şi modalităţile de îmbunătăţire a dialogului între instituţia militară şi structurile asociative ale rezerviştilor.

La final, ministrul apărării naționale a menționat că MApN nu se va opune amendamentelor propuse de noi, cu rugămintea de fi promovate pe canal politic.
Problemele veteranilor au fost susținute temeinic de președintele AMVVD, domnul Marius Apostol, dar ministrul apărării a adresat rugămintea ca aceste aspecte să facă parte dintr-o întâlnire separată, adresând invitația de a participa săptămâna viitoare la discuții. Actualizarea indemnizației de veteran și introducerea în lege a drepturilor pentru celelalte categorii prevăzute de lege (răniți în TO, văduvele și orfanii militarilor decedați pe timpul misiunilor) au fost susținute răspicat de domnul Marius Apostol, dar domnul ministru al apărării naționale a propus ca acestea sa fie discutate pe timpul întâlnirii pe care o va pregăti doar cu AMVVD.

Participarea și implicarea membrilor asociației în acest protest și pe timpul discuțiilor cu ministrul apărării au reprezentat un moment important în lupta pentru drepturile și recunoașterea veteranilor și militarilor în rezervă și retragere. Aceste eforturi reprezintă o voce puternică în lupta împotriva discriminării și injustiției și marchează un pas înainte către o mai mare recunoaștere și respect față de cei care și-au sacrificat sănătatea și viața pentru țară în teatrele de operații.

„Ziua de ieri rămâne o zi istorică pt AMVVD, marcând momentul in care pentru prima dată am adoptat o formă de protest vocală, în stradă. Nu a fost ușor, frigul și ploaia au fost prezente dar tocmai faptul că am stat în aceste condiții ostile până la sfârșit, arată determinarea de a merge până la capăt pentru a obține drepturile legale. De asemenea, numărul mare de participanți ai AMVVD demonstrează, încă o dată ,faptul că suntem cea mai puternică forță asociativă care luptă cu succes pentru promovarea intereselor membrilor săi.
Aduc mulțumiri tuturor participanților, veterani TO, membri și susținători care au conștientizat cauza dreaptă pentru care milităm și s-au alăturat într-un mod cu totul altruist, rămânând în stradă și îndurând intemperiile alături de mine și camarazii mei. Datorită vouă, și curajului vostru de a vă face auzită vocea, acum suntem mai aproape de realizarea obiectivelor noastre.” – președintele AMVVD, domnul Marius APOSTOL, veteran al teatrelor de operații, grav rănit pe timpul unei misiunii.

ONOARE ȘI RESPECT!
NOI SUNTEM VETERANI ȘI NU LĂSĂM PE NIMENI ÎN URMĂ!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Un gând despre “AMVVD – „Vocea veteranilor TO va fi auzită?” – protest în fața sediului MApN”